Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Locţiitorul pentru resurse al şefului Statului Major al Forţelor Terestre

Colonelul Gheorghe - Cristian BOANGĂR

Colonelul Gheorghe - Cristian Boangăr s-a născut la 21 martie 1973, în localitatea Frecăței, județul Tulcea. Absolvent al Liceului Pedagogic din municipiul Tulcea (1991), ulterior al Institutului Militar de Artilerie şi Geodezie „Ioan Vodă” (1995), și-a început cariera militară îndeplinind funcția de comandant pluton tragere, comandant Baterie Obuziere cal.122 mm în cadrul Divizionului 29 Artilerie, după care a fost numit, în anul 1999, Şef al Cercetării in cadrul Brigăzii 7 Artilerie, urmând ca în anul 2005 să facă pasul către structurile de Operații Speciale.

Colonelul Gheorghe - Cristian BOANGĂR a îndeplinit funcția de Director al Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale începând cu luna septembrie 2019. Anterior, în perioada 2018-2019, a ocupat funcția de locțiitor pentru resurse al sefului de Stat Major la același comandament, în perioada 2014-2018 aflându-se la comanda Batalionului 54 Sprijin „Horea, Cloșca și Crișan”. În cariera sa, ofițerul a mai ocupat funcții precum Șef al Logisticii, Comandant Companie, Ofițer de stat major în S4 Logistică în cadrul primei structuri de Operații Speciale din Armata României, Batalionul 51 Operații Speciale „Vulturii”.

Începând cu data de 11 octombrie 2023, îndeplinește funcția de Locțiitor pentru Resurse al șefului Statului Major al Forțelor Terestre.

A fost dislocat de două ori în operații NATO și tip coaliție în teatrul de operații din Afganistan, în anii 2006 și 2009.

A absolvit numeroase forme de studii și de pregătire, printre care se numără programul postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă de Conducere strategică în Domeniul Informaţiilor pentru apărare (2018), Asymmetric Warfare Course - Joint Special Operations University - Florida (2016), programul de studii universitare de master, specializarea conducere Interarme Forţe Terestre (2014), Romanian Operational Planning Course (2011) sau NATO Special Operations Forces Orientation Course (2008).

Pe linie de zbor și parașutare, ofițerul este brevetat parașutist militar începând din anul 1993 și deține toate calificările și specializările emise de autoritatea aeronautică națională, pe toate tipurile de parașută din Armata României.

Pe toată durata carierei sale, în cadrul structurilor de Forțe pentru Operații Speciale (FOS), ofițerul a fost implicat direct și a contribuit decisiv la înzestrarea, modernizarea și dotarea FOS cu echipamente esențiale de ultimă generație, interoperabile cu structurile similare din cadrul alianței Nord atlantice și parteneriatelor strategice.

Pe timpul carierei a primit distincții și medalii naționale și internaționale, dintre care se cuvin a fi menționate cele mai importante: „Defense Meritorious Service Medal” (SUA), Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Forțelor pentru Operații Speciale, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinii Militare, Emblema de Onoare a Direcției Domenii și Infrastructuri și Medalia NATO „Non-Article 5”.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea