Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Arme

Infanteria

     Timp de mai bine de 2.000 de ani, de la formarea de către Burebista a statului dac unitar şi centralizat şi până în zilele noastre, poporul român a luptat pentru a exista aici, pe aceste străvechi şi minunate ţinuturi. Lupta pentru recunoaşterea lui s-a realizat cu posibilităţile vremii şi s-a concretizat în plan diplomatic, politic, economic şi nu de puţine ori militar.
 

Geniu

Necesităţile impuse de dezvoltarea şi modernizarea organismului militar românesc, conjugate cu cele ale economiei naţionale, l-au determinat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi pe ceilalţi factori de decizie militară să pună bazele unor arme noi.

În acest context ia fiinţă arma Geniului prin crearea în anul 1859 în Moldova a primei subunităţi române de geniu, Batalionul 1 Geniu, prin aprobarea dată la 31 mai 1859 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe Raportul Consiliului de Miniştri nr. 1902.

Unităţile şi subunităţile de apărare CBRN

Preocuparile de înfiintare în organica armatelor europene a unor structuri speciale care sa studieze problemele referitoare la gazele toxice de lupta si sa stabileasca masuri corespunzatoare pentru instruirea si protectia trupelor pe timpul desfasurarii actiunilor în conditii de contaminare chimica au fost determinate de consecintele unora din actiunile beligerantilor primului razboi mondial soldate cu pierderi imense de vieti omenesti, de o parte si de alta, mai ales pe frontul de vest.

Parasutiştii

Sunt specializati sa indeplineasca misiuni de amploare care implica transportul aerian si parasutarea personalului si materialelor.

Poliţia Militară

Istoricul Poliţiei Militare se află în strânsă legătură cu istoricul jandarmeriei române, de unde îşi are originile. Trebuie făcută însă menţiunea că Gendarmeria – denumirea din acea epocă – a fost înfiinţată şi subordonată Ministerului de Resbelu.

Informatica

În traditia armatei noastre este ca momentul de constituire a primei structuri organizatorice apartinând unei arme sau specialităti militare să fie sărbătorit ca zi a acesteia.

 01 septembrie 1963 marchează momentul de aparitie în armata română a unui nou domeniu care, în timp s-a constituit în serviciul informatică si ACT.

Actul de nastere a acestuia îl reprezintă înfiintarea, în cadrul Directiei Generale a Înzestrării a Grupei de automatizare.

Transmisiuni

Nevoia comunicării la distantă a existat o dată cu începuturile societătii umane, însă conditiile n-au fost cele favorabile decât la începutul secolului al XIX-lea. De la telegraful lui Samuel Finley Breeze Morse din 1837 ori telefonul lui Alexandre Graham Bell din 1876 si până la societatea informatională de astăzi drumul a fost lung si anevoios, saltul tehnologic a fost urias, iar efectele în plan economic si social incomensurabile.

Artileria

Începuturile artileriei se pierd în negura vremurilor, desi notiunea de artilerie a apărut destul de recent la scara istoriei, pe la mijlocul veacului al XV-lea. Termenul "artilerie" derivă din verbul arhaic francez "artiller", care înseamnă arta de a construi si mânui, pe timpul luptelor, diferite masini de război.
 

Vânători de munteSunt specialitatea militara din compunerea Fortelor Terestre pregatita pentru a desfasura operatii independent si in cooperare cu celelalte forte, in teren muntos-impadurit, pe directii si in raioane greu accesibile, in orice conditii de timp si anotimp.
Tancurile

Întrevăzând marile posibilităţi ale tancului, România a fost printre primele ţări din sud-estul Europei care s-a orientat spre înzestrarea armatei cu tehnică blindată, această nevoie fiind privită ca izvorând din condiţiile de ordin politico-strategic şi nu pentru a fi la „moda” zilei. Pentru realizarea acestui scop, un moment cu profunde semnificaţii pentru istoria armei tancuri în armata română o constituie înfiinţarea primului batalion de care de luptă. Data constituirii acestuia este incertă.

Pages

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea