Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Valorile armatei definesc trăsăturile de caracter ale militarilor

Miercuri, 05/06/2013
Plutonier-major Lucian Irimia lucian.irimia@presamil.ro

În perioada 28-29 mai 2013, în sala de şedinţe a Centrului de cazare-tranzit şi reprezentare al Ministrului Apărării Naţionale din garnizoana Bucureşti s-a desfăşurat convocarea de specialitate a consilierilor comandanţilor pentru problemele maiştrilor militari, subofiţerilor şi gradaţilor profesionişti din unităţile subordonate Statului Major al Forţelor Terestre.

Invitaţi la această activitate au fost consilierul şefului Statului Major General, maistrul militar principal Gabriel Enache, consilierul şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, plutonierul-adjutant Daniel-Narcis Sîmpetru şi consilierul şefului Statului Major al Forţelor Navale, maistrul militar principal Irinel Dima, care au susţinut prezentări despre activitatea pe o desfăşoară şi a categoriei de forţă din care fac parte.

Convocarea a fost deschisă de generalul-maior Mircea Savu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, care apreciat instituţia consilierului comandantului. Acesta a expus provocările cu care se confruntă această categotie de forţă şi a precizat principale priorităţi pe care trebuie să le aibă subofiţerii şi maiştrii militari care încadrează acestă funcţie.

În continuare, s-au prezentat mai multe proiecte rezultate a grupurilor de lucru constituite pentru a eficientiza activitatea consilierilor. Temele atinse au cuprins atribuţiile consilierului comandantului, cursul de consilier al comandantului, îmbunătăţirea regulamentului competiţiei Subofiţerul/Soldatul Anului şi dezvoltarea unei proceduri operaţionale privind organizarea şi desfăşurarea ceremoniilor de acordarea a distincţiilor militare în Forţele Terestre.

Consilierul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, plutonierul-adjutant principal Marius Stoian a prezentat principalele subiecte dezbătute la întâlnirea cu USAREUR CSM David Davenport (consilierul comandantului Forţelor Terestre Americane din Europa) şi la Conferinţa anuală a subofiţerilor din Forţele Terestre europene - CEANCO 2013. Locotenent-colonelul (r) Gabriel Petre a prezentat succinct activitatea şi proiectele Fundaţiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă.

Valorile armatei sunt importante întrucât definesc trăsăturile de caracter ale militarilor ce dezvoltă şi menţin disciplina, a declarat plutonierul-adjutant principal Marius Stoian. Rezultatele acestora ne determină să facem ceea ce trebuie, chiar şi în situaţii de criză. La lideri, aceste trăsături de caracter sunt de două ori mai importante. Ştim cu toţi că faptele vorbesc mai tare decât cuvintele. Militarii nu doar ascultă ceea ce le spui, ei privesc ceea ce faci. Şi nu trebuie doar să ştim, trebuie să şi demonstrăm în tot ceea ce facem noi, consilierii comandanţilor.

Generalul-maior Mircea Savu a apreciat progresele făcute de instituţia consilierului comandantului şi crede că cei ce încadrează acestă funcţie pot aduce un echilibru şi o continuitate în structurile din care fac parte. Trebuie făcut un efort pentru cunoaşterea tuturor aspectelor din cadrul organizaţiei indiferent de dimensiunea ei, de la batalion la categoria de forţe. Chestiunile personale ale subordonaţilor sunt tot ale instituţiei. Cunoaşterea şi aducerea la cunoştinţa factorilor care pot să ia decizii sunt lucrurile esenţiale.

Prin natura poziţiei sunteţi mai aproape de viaţa reală a militarilor, a spus generalul-maior Mircea Savu. Sunt foarte multe lucruri, aparent mărunte, care se desfăşoară în comandamente şi unităţi care sunt în sfera de autoritate pe care dumneavoastră o deţineţi. Chestiuni care ţin de pregătirea individuală şi colectivă, de la cele mai mici subunităţi până la pregătirea de comandament. Activitatea de până acum a consilierilor comandanţilor a fost benefică instituţiei. Lucrurile care s-au desfăşurat până acum concursuri, îmbunătăţirea programelor de pregătire şi iniţiativele dumneavoastră au fost foarte bune. Au avut o consistenţă în ceea ce priveşte ridicarea nivelului de operativitate a unităţilor şi militarilor, de responsabilizare a corpurilor subofiţerilor, maiştrilor militari, soldaţilor şi gradaţilor profesionişti. Este evident că sunt nişe limitări în ceea ce priveşte modul de sprijinire a dumneavoastră de către comandanţi sau de către cei care ar trebuie să-i coordonaţi. Trebuie să-i ajutaţi să-şi optimizeze activitatea în condiţiile de austeritate pe care le trăim. Depinde de personalitatea, de dorinţa de implicare a fiecăruia de a avea rezultate.

În ceea ce priveşte întărirea autorităţii dumneavoastră sunt lucruri care sunt instituţionale, dar sunt şi lucruri care depind de dumneavoastră, de modul de pregătire, de modul cum vă prezentaţi în faţa subordonaţilor sau a comandanţilor, cum vă sprijină aceştia pe linia autorităţii şi a competenţelor pe care le aveţi deja prin regulamente.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea