Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Vânătorii de munte pe ˝acoperişul României˝

Luni, 03/11/2014
Căpitan Daniel Nistor

Militarii Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia" au sărbătorit, şi anul acesta, Ziua vânătorilor de munte, la înălţime, pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf al României, 2544 metri.

După un marş desfăşurat în două etape, una pe roţi, de la Sfântul Gheorghe, locul de dislocare al unităţii, la Stâna din Valea Rea (stâna lui Burnei), comuna Nucşoara, judeţul Argeş, a urmat ce-a de doua etapă ascensiunea către Vârful Moldoveanu.

Sărbătorirea zile vânătorilor de munte pe „acoperişul României" a devenit tradiţie pentru militarii Batalionul 22 Vânători de Munte, în acest an traseul ales a avut startul din Valea Rea şi a continuat cu Lacul Galbena - Vârful Galbena - Vârful Piscu Roşu - Vârful Moldoveanu iar coborârea s-a făcut pe traseul Vârful Viştea Mare, Portiţa Viştei, Căldarea Valea Rea, stâna lui Burnei.

A fost arborat, pe catargul de pe Vârful Moldoveanu, drapelul României cu mesajul vânătorilor de munte „Glorie şi Onoare Vânătorilor de Munte din Batalionul 22 Cireşoaia – 03 XI 1916-03 XI 2014”.

Deplasarea a fost perfect sincronizată, militarii Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia" au ajuns, pe „acoperişul României", în acelaşi timp cu colegii din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”, care au pornit ascensiunea din localitatea Sâmbăta, urcând pe Valea Viştei, Portiţa Viştei, Vârful Viştea Mare.

„Ascensiunea pe Vârful Moldoveanu a devenit o tradiţie pentru noi, militarii Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia", în fiecare an, începând din anul 1996 organizăm acest marş pe cel mai înalt pisc al României, în semn de omagiu pentru toţi eroii vânători de munte care au făcut sacrificiul suprem, pe toate câmpurile de luptă" a precizat maiorul Liviu Gaiţă, comandantul detaşamentului.

Cei 98 de ani de existenţă a vânătorilor de munte sunt strâns legaţi de istoria Armatei României. Actul de naştere al vânătorilor de munte datează din 3 noiembrie 1916, au participat şi au plătit jertfa supremă în cele două conflagraţii mondiale, au executat cu succes misiuni în teatrele de operaţii din Balcani, Irak şi Afganistan iar în ţară răspund în permanenţă „Prezent la datorie!” ori de câte ori calamităţile naturale pun în dificultate cetăţenii din aria lor de responsabilitate.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea