Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Vânătorii de Munte din Sfântu Gheorghe

Duminică, 03/11/2013
Plutonier-major Mihai Vrânceanu

Ca de fiecare dată şi în acest aniversarea Vânătorilor de Munte, este cinstită aşa cum se cuvine în garnizoana Sfântu Gheorghe, unde îşi are locaţia Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.

Tot personalul a fost cuprins de febra activităţilor desfăşurate. Efortul a fost unul pe măsură, implicându-se tot personalul, până la ultimul om. Într-o zonă în care atenţia populaţiei este canalizată spre depăşirea greutăţilor cotidiene: şomaj ridicat, investiţii minime, percepţie scăzută faţă de instituţia militară, militarii recent întorşi din Teatrul de Operaţii Afganistan, îşi doresc să demonstreze că pot juca un rol activ în viaţa publică a societăţii, că sunt aici pentru a oferi încredere, siguranţă şi prestigiu.

Un număr de 70 de militari din Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaia” au participat benevol la activitatea umanitară de donare de sânge la Centrul de transfuzie sanguină din municipiul Sfântu Gheorghe, iniţiată de căpitan Maricel Şelaru cu ocazia zilei Armatei Române pe data de 25 Octombrie 2013.

În dimineaţa zilei de 31octombrie, o echipă de alpinişti din cadrul batalionului au înfrunt greutăţile aferente unui efort fizic şi psihic deosebit, urcând în munţii Făgăraş pentru a arbora Drapelul României pe acoperişul ţării – Vârful Moldoveanu. Acest eveniment se înscrie în tradiţia batalionului, care din 1996, an de an trimite oamenii cei mai bine antrenaţi pentru a omagia gloria vânătorilor de munte în acest fel. Activitatea este organizată şi condusă de maiorul Onuţ Ciprian, care anul acesta a fost însoţit în această misiune de către plutonier-major Petre Neagu, maistru-militar Robert Faicec, plutonier Mugurel Unguraş, sergenții-major Sorin Sauciuc, Teofil Bularca, Claudiu Budurescu, sergenții Csaba Matyas, Dumitru Giurcă şi soldaţii gradaţi profesioniști Nicolae Bohăţel, Nicolae Vulpoi, Bogdan Costea, Gyorgy Mark, Alexandru Tudor, Mihai Farcaş Hulubaru și Cristian Radu. Toată echipa este pregătită să suporte toate greutăţile specifice unei astfel de provocări, să savureze împreună gustul victoriei, să demonstreze încă o dată că alegerea acestei profesii reprezintă şi un crez, nu doar siguranţa zilei de mâine.

În data de 01 noiembrie 2013, în localitatea Târgu Ocna din judeţul Bacău, militarii batalionului au fost angrenaţi într-o activitate deosebit de importantă: „Ziua Vânătorilor de Munte”. Această sărbătoare reprezintă un omagiu adus vânătorilor de munte ce s-au jertfit pentru apărarea patriei în crâncenele lupte duse la Cireşoaia, Coşna, Măgura, locuri cu o încărcătură istorică deosebită care a atras cinstirea batalionului cu denumirea onorifică „Cireşoaia”. La eveniment au participt general-maior Nicolae Ciucă, comandantul Diviziei 2 Infanterie ,,Getica”, prefectul judeţului Bacău, primarul oraşului Târgu Ocna, veterani de război şi alte asociaţii şi organizaţii militare şi civile din zonă.

În mesajul comandantului Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”, colonel Vasile Cristea, au fost elogiate faptele de eroism ale militarilor vânători de munte care s-au jertfit în luptele purtate în Primul Război Mondial pe aceste meleaguri. Mesajul s-a încheiat cu urări de sănătate, bucurii, putere de muncă şi tărie morală în îndeplinirea tuturor misiunilor încredinţate adresate militarilor vânători de munte.

Ca în fiecare an de „Ziua Vânătorilor de Munte”, în data de 02 noiembrie, la sediul unităţii s-a organizeat „Ziua Porţilor Deschise”. Evenimentul s-a bucurat de participarea unui public numeros care a fost impresionat de prestaţia vânătorilor de munte, o zi reușită în care armata şi populaţia civilă au fost mai aproape ca niciodată, cavalerii florii de colț lansând promisiunea că pe viitor astfel de activităţi vor continua.

Dumnezeu să-i binecuvinteze şi să-i ocrotească pe apărătorii crestelor carpatine!

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea