Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Task Forces Golden Lions - Schimb de experienţă în Baza Viper

Miercuri, 08/05/2013
Maior Adrian Jianu

Fie că se desfăşoară în statul major, pe timpul executării misiunilor, la acţiuni CIMIC sau ajutoare umanitare, la protecţia forţei sau proceduri standard de operare, schimbul de experienţă cu partenerii americani a devenit o constantă a acţiunilor noastre cotidiene. Astfel, de curând, a avut loc in poligonul de tragere al Forţelor Speciale Americane din FOB Viper, o activitate de acest gen, bazată pe cunoaşterea caracteristicilor tehnico-tactice şi executarea unei şedinţe de tragere cu armamentul individual din dotarea celor două armate.

Plutonierul major Cristiu Cristian ne explică faptul că schimbul de experienţă s-a desfăşurat de-a lungul a două zile astfel: "in prima zi a avut loc cunoaşterea armamentului uşor de infanterie, iar in cea de-a doua zi, am aplicat cunoştinţele dobândite printr-o şedinţă de tragere, in care, atât românii cât şi americanii, am tras cu armamentul din dotarea celorlalţi".

Prima etapă a fost reprezentată de cunoştinţele teoretice, caracteristici tehnico- tactice, montare - demontare, cunoaştere părţi mari componente, dar şi reguli de mânuire a armamentului.

"Participând la misiuni internaţionale, iţi doreşti să ai ocazia să tragi, să înveţi să demontezi şi alte tipuri de armament al ţărilor partenere. Armamentul partenerilor americani este in mod cert foarte precis şi uşor de utiliza", ne-a mărturisit caporalul Roman Ştefan.

A doua etapă a constat in prelucrarea regulilor si măsurilor de siguranţă in poligon, şi a condiţiilor şedinţei (poziţii de tragere, timpi de execuţie, repartiţia cartuşelor pe cele 10 ţinte) precum şi tragerea propriu-zisă.

Pentru caporalul Cimpoieru Ion totul a decurs intr-o atmosferă cordială, dar cu luarea tuturor măsurilor de siguranţă, ceea ce îl determină să îşi dorească să repete oricând experienţa. "Am fost impresionat de precizia armamentului partenerilor americani", ne-a explicat la sfârşitul şedinţei. Caporalul Popa Ioan Adrian ne-a mărturisit că s-a simţit onorat pentru că a fost selectat să participe la exerciţiul cu partenerii US. "Această provocare a adus un plus de cunoştinţe şi experienţă pentru fiecare participant. In urma activităţii, am constatat prin comparaţie, că armamentul românesc, s-a dovedit a fi foarte fiabil".

Executarea tragerii a însemnat pentru caporalul Ciobanu Petru "câteva secunde încătuşate de determinare, emoţie, respiraţie sacadată până când…totul se opreşte in jur, moment in care militarul şi arma pulsează la unison pentru ca traiectoria glonţului să lovească centrul ţintei". Aliniamentul de tragere a reprezentat locul in care au dominat spiritul de competiţie, dar şi lucrul in echipă, camaraderia a două armate cu dotări diferite, dar cu obiectiv comun.

"Mi-a plăcut foarte mult armamentul aliaţilor, in special puşca de asalt M4- ne explică sergentul major Berzovan Raoul - datorită preciziei şi reculului foarte mic. Ca şi greutate nu diferă foarte mult de armamentul nostru, in schimb precizia este mult mai bună. Aceasta se datorează în primul rând aparatelor optice montate pe acest tip de armament".

Locotenentul Popa - Iovanut Mihai ne mărturiseşte că "discutând cu partenerii americani, in urma desfăşurării acestei activităţi, am rămas plăcut surprins să aflu că părerea lor este una foarte bună despre fiabilitatea şi rezistenţa armamentului din dotarea armatei române. Creşterea încrederii in armamentul individual, precum şi şansa unică pentru unii dintre noi, de a executa trageri cu armament modern, din dotarea unei alte armate, au fost elementele definitorii ale acestei experienţe".

Activitatea s-a înscris pe coordonatele uzualului, misiunile şi lucrul în comun fiind în ultimul timp tot mai mult caracterizate de interoperabilitate, scopul acestei şedinţe de tragere nefiind neapărat cuantificarea punctajelor obţinute prin lovirea precisă a ţintelor, ci mai degrabă, închegarea relaţiilor de colaborare.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea