Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Task Forces Golden Lions - Arena leilor

Miercuri, 22/05/2013
maior Adrian Jianu

Timp de şase luni, militarii arădeni au participat pentru prima dată, în efectiv complet, cu batalionul, la o misiune externă în Afganistan. Experienţa celor 5 misiuni de nivel companie în Kosovo, participarea la 10 exerciţii multinaţionale în cadrul Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii, precum şi participările individuale a peste 200 de militari la misiuni anterioare în teatrele de operaţii Bosnia, Irak şi Afganistan şi-au adus, fără îndoială, aportul la această misiune.

Menţinerea climatului de securitate în provincie şi asigurarea libertăţii de mişcare pe autostradă, au fost asigurate prin prezenţa permanentă în zona de responsabilitate a patrulelor din Task Force ,,Golden Lions” .

Sublocotenentul Eugen Nistor ne explică faptul că am intrat în contact cu populaţia locală, le-am cunoscut tradiţiile, obiceiurile şi modul de viaţă. Este un sentiment de împlinire să oferi o mână de ajutor localnicilor, să le asculţi problemele, să reprezinţi o rază de speranţă pentru ei, să aduci zâmbetul pe feţele copiilor.

Sergentul major Cristi Văduva consideră că nu ştii niciodată ce te aşteaptă acolo unde mergi, de aceea spiritul de echipă, organizarea activităţii în amănunt, pregătirea pentru toate scenariile posibile, au determinat obţinerea rezultatelor noastre.

Proiectele CIMIC desfăşurate precum şi acţiunile de ajutor umanitar au fost în centrul atenţiei militarilor din batalion, astfel încât populaţia să poată beneficia de sprijinul nostru real.

Pentru sergentul Alin Drăgan toate acţiunile care au implicat relaţionarea cu populaţia locală, au fost realizate cu luarea tuturor măsurilor de siguranţă, dar fără ca populaţia să perceapă această atitudine ca pe un act ostil, dimpotrivă, să ne asocieze cu siguranţa şi stabilitatea.

Consilierea forţelor de securitate afgane pentru a fi capabile să preia zona de responsabilitate şi relaţionarea cu reprezentanţii autorităţilor locale, districtuale şi provinciale, au fost de asemenea acţiuni aflate în centrul atenţiei arădenilor.

Una dintre misiunile noastre de bază a fost să ne deplasăm în sate şi să încercăm să ajutăm populaţia locală. Sunt sate mici cu 4-6 familii şi aproximativ 30 de oameni în sat, dar şi sate mai mari cu 20-30 de familii şi aproximativ 300 de oameni. Aceştia de obicei se ocupă cu agricultura şi creşterea animalelor. În marea majoritate trăiesc la limita subzistenţei, dar am fost primiţi cu căldură şi zâmbete pe faţă de fiecare dată, ne spune caporalul Vasile Moşiesei.

Apropierea de populaţie s-a realizat nu doar prin proiectele umanitare, ci şi prin modul constant de executare al misiunilor, de respectare a promisiunilor făcute, a datinilor, obiceiurilor şi tradiţiilor locale.

Pentru caporalul Alexandru Ioan Anghel patrularea într-un sat afgan este ca şi o călătorie inapoi in timp. Iţi sar mai multe lucruri in ochi: locuinţele afgane care sunt făcute din pământ, moscheea care este cea mai ingrijită clădire din sat, oamenii săraci dar primitori. Locuinţele nu sunt foarte înalte, au geamuri mici, şi găzduiesc 5 -10 membri afgani. Cât despre copii, sunt desculţi şi mai tot timpul aleargă spre noi să le dăm apă şi dulciuri.

La final de misiune, locţiitorul comandantului, maiorul Claudiu Topor, relatează:

Am participat alături de militari la majoritatea operaţiilor importante din aria de responsabilitate, oferindu-le tot sprijinul de care au avut nevoie. Am fost aproape de ei ţi i-am simţit ca pe un colectiv unit, gata oricând să îndeplinească orice misiune era necesară. Prin modul de comportare, atitudine, şi îndeosebi prin gradul de profesionalism de care au dat dovadă militarii noştri în îndeplinirea sarcinilor, vom lăsa în urmă, o imagine pozitivă în rândul partenerilor de coaliţie. Sarcina mi-a fost uşurată de nivelul de pregătire al unor comandanţi de subunităţi, pe care doresc să-i amintesc: căpitanul Darius Mihu, căpitanul Felician Şerban, căpitanul Bujor Raţ şi căpitanul Cristian Bodârlău. Prin activitatea şi efortul continuu depus de ei, am îndeplinit cu succes toate obiectivele pe care ni le-am propus.

Beneficiile unei astfel de misiuni se reflectă la nivelul batalionului prin gradul de experienţă şi cunoştinţe pe care îl va avea personalul unităţii la întoarcerea în ţară. Atât comandanţii, cât şi subordonaţii lor, vor avea un standard de performanţă la care să se raporteze în îndeplinirea sarcinilor viitoare. Personalul participant reprezintă nucleul necesar închegării unui colectiv de elită al unităţii, cu efecte benefice pe termen lung.

Depărtarea de casă, greutăţile şi presiunea zilnică a executării misiunilor în teatrul de operaţii ne-au întărit, astfel că ne întoarcem acasă cu o atitudine încrezătoare în abordarea provocărilor cotidiene.

Prin contribuţia adusă la menţinerea păcii în provincia Zabul, Task Force ,,Golden Lions” îşi încheie misiunea cu conştiinţa şi cu sentimentul datoriei împlinite. Eforturile predecesorilor lor de la alte batalioane au fost continuate, iar Leii, în arena lor, au reuşit să perfecţioneze tehnicile, tacticile şi procedurile specifice de operare, dar mai ales să menţină şi să îmbunătăţească climatul de securitate.

Drapelul batalionului a fost timp de şase luni alături de al partenerilor de coaliţie, şi aşa cum înaintaşii noştri au participat de-a lungul istoriei la toate misiunile încredinţate de ţară, aşa acum, arădenii au reprezentat flamura naţională peste hotare, reuşind să scrie, în Afganistan, o filă de istorie contemporană.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea