Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Task Force „Golden Lions” OPERAŢIILE PSIHOLOGICE – TRECUT, PREZENT ŞI VIITOR

Miercuri, 17/04/2013
Maior Adrian Jianu

Despre operaţiile psihologice (PSYOPS) ca şi tip de operaţii utilizate în conflictele militare, s-a scris mult, plecând de la Sun Tzu, Napoleon, sau Claussewitz, fiind prezente în toate conflagraţiile de-a lungul vremii, chiar şi astăzi în teatrul de operaţii Afganistan. Dacă ar putea îmbrăca anumite forme uşor machiavelice pentru un necunoscător, ele reprezintă, de fapt, în esenţă, un element din întregul efortului nostru conjugat: sprijinul acordat populaţiei civile.

Promovarea profesionalismului şi capacităţilor forţelor de securitate afgane, reducerea sprijinului populaţiei acordat acţiunilor insurgente, contracarea propagandei insurgente, creşterea sprijinului populaţiei locale acordat GIRoA (Guvernul Republicii Islamice Afganistan), reprezintă unele dintre misiunile echipei de militari români specialişti în acest domeniu.

Acţiunile specifice se realizează în primul rând prin interacţionarea cu populaţia, ceea ce presupune comunicarea faţă în faţă cu localnicii, fapt realizabil atât de către echipa tactică de militari specialişti cât şi de către echipele CIMIC şi de către forţele de manevră din Task Force ,,Golden Lions”.

Sublocotenentul Darius Brăilă, comandant de subunitate, ne explică faptul că avem de-a face cu un inamic pe care nu îl poţi vedea, dar căruia îi simţim prezenţa de când ieşim pe poarta bazei, şi ştim că el ne poate vedea pe noi, de aceea avem nevoie de ajutorul populaţiei, şi pentru asta, interacţionăm la fiecare misiune cu localnicii, explicând-le de fiecare dată că suntem aici în sprijinul lor. Dar cel mai mult, acest lucru reiese din fapte, din modul cum realizăm prezenţa permanent în aria de responsabilitate, contribuind astfel la menţinerea securităţii.

Pericolele la care suntem expuşi permanent, pot fi diminuate dacă avem sprijinul populaţiei în misiunile pe care le executăm, mărturiseşte sergentul major Traian Florin Moldovan, iar sentimentul de nesiguranţă este semnificativ redus atunci când avem o reacţie pozitivă din partea localnicilor.

Ca sanitar, ne spune caporalul Gabriel Vasile Danci, am avut nu puţine situaţii în care am acordat ajutor populaţiei civile, şi cred eu, prin gesturi simple dar venite la timp, reuşim să ne apropiem de civili, mai mult decât prin cuvinte.

Cunoaşterea misiunii comandantului batalionului şi empatia cu audienţa locală sunt elemente definitorii in executarea operaţiilor psihologice: participăm alături de colegii din forţele de manevră în sprijinul îndeplinirii obiectivelor batalionului, prin acţiuni de promovare a imaginii guvernului afgan, întărirea încrederii populaţiei în forţele de securitate afgane, dar mai ales îndemnarea localnicilor în a-şi lăsa copiii să meargă la şcoală, pentru a putea construi un viitor prosper în provincia Zabul, ne explică maistrul militar Titi Matache, specialist în cadrul echipei tactice de operaţii psihologice.

O altă linie de efort este reprezentată de reţeaua radio, mentorizată de specialiştii din Task Force ,,Golden Lions” - maistrul militar Marius Bădescu şi plutonierul adjutant principal Anghel Oprea - şi deservită de civili afgani (DJ), pregătiţi de către militarii noştri în utilizarea tehnicii specifice de radiodifuzare FM. În ciuda eforturilor militarilor, cultura, obiceiurile şi tradiţiile populaţiei locale, au făcut uneori dificil de realizat acest gen de promovare.

Procentajul foarte scăzut al celor care ştiu să scrie si să citească au făcut ca acţiunile specialiştilor noştri să se indrepte către aceste necesităţi, ajungându-se în acest moment la invăţarea scrierii şi cititului folosind reţeaua radio si cărţile special tipărite, astfel încât invăţătorii satelor să poată preda lecţiile auzite la posturile noastre de radio.

Posturile de radio sunt denumite RIAB-uri (Radio in a box) sau TT-uri (Tactical Transmitter), pot acoperi ca emisie o zonă de 10-15 km, în funcţie de relief, şi funcţionează în gama frecvenţei comerciale (87-108 MHz). Aceste posturi de radio au fost special realizate pentru lucrul în teatrul de operaţii, specificul lor fiind că sunt uşor de instalat şi de utilizat.

Programul nou introdus de culturalizare, este programat să ruleze zilnic, la ore prestabilite, corelat cu programul de funcţionare al şcolilor. Programul educaţional se derulează pe parcursul a patru luni şi cuprinde 46 de lecţii, care sunt difuzate de două ori pe zi, la fiecare post de radio. Pentru a vedea rezultatele oferite, acest program se încheie cu un test, ca o măsură de verificare a eficienţei.

Cu ajutorul unor cărţi special realizate, elevii, îndrumaţi de profesor, ascultă la radio programul educaţional, şi completează în aceste îndrumare. Materialele tipărite sunt distribuite de către militarii din Echipa Tactică de Operaţii Psihologice, în cadrul misiunilor. Tot în aceste misiuni, militarii au ca sarcină distribuirea de radio-uri, care funcţionează cu sursă proprie de alimentare, pentru că satele afgane nu beneficiază de sursă de curent electric.

Acest program a prins foarte bine în rândul populaţiei, DJ-ii primesc un feed-back foarte bun în cadrul emisiunilor live, pe care le realizează, iar profesorii sunt foarte mulţumiţi de rezultatele obţinute de cei mici, dornici de informaţie. Posturile de radio se bucură de o audienţă ridicată, pentru că în programul de emisie sunt introduse şi elemente de divertisment, dar mai ales de religie – pasaje din Koran.

Spre deosebire de celelalte misiuni la care am participat, de această dată posturile de radiodifuzare FM, pe care le coordonăm, au fost în centrul atenţiei. Programul de educaţie prin radio în rândul populaţiei tinere afgane– Radio Literacy Program (RLP), s-a bucurat de un real succes. Este mare lucru să şti că ai contribuit, chiar şi într-o mică măsură, la îmbunătăţirea educaţiei celor mici, ne explică maistrul militar Mihăiţă Fieraru, specialist în cadrul echipei tactice de operaţii psihologice din Task Force ,,Golden Lions”.

Pentru locotenentul colonel Vasile Păun din Grupul Românesc de Comandă Zabul produsele de operaţii psihologice (mesajele radio, produsele tipărite), materialele de relaţionare cu populaţia civilă toate imprimate cu pasaje din Koran (rechizite şcolare, îmbrăcăminte, radiouri şi abecedare) dar şi reţeaua radio dispusă în provincia Zabul, au făcut de-a lungul timpului posibilă comunicarea foţelor de coaliţie cu populaţia locală, conform principiului ,,inimi şi minţi”. Pot afirma că structurile pe care le coordonez, şi-au adus contribuţia pe deplin, momentul de faţă reprezentând punctul in care se execută transferul către structurile specializate ale forţelor de securitate afgane, structuri aflate in cadrul batalioanelor afgane de manevră, care vor duce mai departe misiunea operaţiilor psihologice.

Din provincia Zabul, Afganistan, a consemnat ofiţerul de relaţii publice al Task Force „Golden Lions”, maior Adrian Jianu

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea