Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Task Force „Golden Lions” - Călcâiul lui Ahile

Joi, 11/04/2013
maior Adrian Jianu

Când spui Afganistan, spui dispozitive explozive improvizate, câmpuri de mine şi muniţie neexplodată. De departe, cea mai mare vulnerabilitate a tuturor forţelor dislocate aici, este reprezentată de existenţa acestor elemente, care de-a lungul timpului au cunoscut o varietate de forme dintre cele mai ingenioase.

Pregătirea militarilor din Task Force ,,Golden Lions” a fost încă din ţară axată pe descoperirea, marcarea şi raportarea existenţei acestora. În Afganistan, militarii arădeni, au pus în aplicare procedurile de lucru, iar acţiunile specifice pe acest domeniu, au dus la identificarea unui număr foarte mare a dispozitivelor explozive improvizate şi a muniţiilor neexplodate.

Pentru căpitanul Bujor-Iulian Raţ, numărul relativ redus de incidente care au avut loc, demonstrează că toate misiunile au fost executate cu maximum de responsabilitate. Am supus atenției o gamă largă de posibile scenarii, realizând faptul că dispozitivele explozive improvizate sunt principala noastră ameninţare. A fost greu la început, dar greul i-a unit pe militari şi coeziunea i-a făcut de neatins.

De la început am conştientizat importanţa acestui tip de misiune, deoarece orice greşeală, o neatenţie cât de mică, poate fi fatală atât pentru noi cât şi pentru colegii care execută misiuni în urma noastră, ne-a spus comandantul unei subunităţi de manevră, sublocotenentul Raul Costelaş- Milea.

Indiferent cât echipament şi tehnică specifică ai la dispoziţie, şi cât de sofisticate ar fi ele, cel mai important aspect îl reprezintă, totuşi, stăruinţa militarului debarcat şi consecvenţa acestuia în ceea ce priveşte cercetarea cu atenţie a tuturor locaţiilor suspecte.

Caporalul Laviniu Lăcătuş, ne explică, faptul că, de fiecare dată când am de executat o misiune, împreună cu colegul meu, caporalul Nicolae Ristin, ne pregătim foarte serios, analizăm terenul, analizăm diverse scenarii de acţiune la diferite incidente care pot apărea pe timpul misiunii. Abordăm fiecare culvert sau pod diferit, nu suntem previzibili, evităm un anumit tipar al acţiunilor noastre. Alegem traseul cel mai dificil dar cel mai eficient pentru că ştim că ne poate salva viaţa.

Acum conştientizăm de ce am transpirat la pregătire, ne spune plutonierul major Ionel Barbu, de ce a trebuit să închegăm acest colectiv, pentru a îndeplini obiectivul comun – executarea misiunilor şi întoarcerea cu toţii sănătoşi acasă la familii.

O astfel de sarcină cere multă răbdare, antrenament şi tratarea cu seriozitate a fiecărui indiciu care ar putea să ducă la descoperirea lor, deoarece, dintre toate ameninţările de-a lungul timpului, aceste elemente au făcut cele mai multe victime în rândul militarilor români.

Plutonierul Cosmin Haneş, consideră că acest tip de misiuni sunt foarte solicitante din punct de vedere fizic şi psihic deoarece necesită un efort îndelungat şi o concentrare maximă. Am încercat pe timpul pregătirii în ţară în calitate de instructor sportiv, să aplic anumite metode de pregătire care să-mi ajute colegii să treacă peste cele mai grele momente, iar aici în teatrul de operaţii, se văd rezultatele.

Locotenentul Marian Ivan, supervizează mai multe contracte în desfăşurare, fiind responsabil de recepţia şi verificarea serviciilor prestate de către companii civile afgane în domeniul reconstrucţiei. Printre acestea, reparaţia de drumuri şi poduri de către contractori civili specializaţi, facilitând astfel dezvoltarea infrastructurii locale afgane, ne explică locotenentul. Cu ajutorul subunităţilor noastre de manevră, asigurăm paza şi securitatea contractorilor, pentru executarea diferitelor lucrări care pot preintâmpina amplasarea unor dispozitive explozive improvizate.

Pentru îndeplinirea uneia dintre misiunile de bază - asigurarea libertăţii de mişcare - forţele noastre contribuie la executarea lucrărilor de reparaţii a autostrăzii şi a obiectivelor dispuse de-a lungul acesteia: poduri, bypass-uri, culverturi. Forţele de manevră culeg informaţii cât mai exacte despre aceste obiective, informaţii legate atât de distrugerile provocate de natură cât şi de către forţele insurgente. Pe timpul executării misiunilor de patrulare, una dintre sarcinile noastre este şi cercetarea la minare a acestor obiective şi a terenului, cu ajutorul echipamentelor din dotare, ne explică maiorul Cristian Cîrjău din Grupul Românesc de Comandă Zabul.

Uneori, echipamentele ultramoderne pot fi ineficiente în lupta cu un inamic nevăzut, cu existenţa perfidă a unor dispozitive care nu pot fi detectate decât de privirea ageră, concentrarea permanentă şi pregătirea continuă, dar şi de armonizarea până la perfecţiune cu mediul înconjurător. Astfel, realitatea ne demonstrează că, invincibilitatea aparaturii de ultimă generaţie are totuşi un ,,călcâi al lui Ahile”, pentru că, iată, în lupta cu cea mai puternică ameninţare - dispozitivele explozive improvizate – în mod paradoxal, OMUL este mai presus de tehnică.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea