Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Slt. Ariadna-Ecaterina Guţă, şeful promoţiei „Nicolae Bălcescu-200” al Academiei Forţelor Terestre

Marţi, 30/07/2019
Elena Andrei

Prin muncă, ambiţie şi perseverenţă, sublocotenent Ariadna-Ecaterina Guţă şi-a construit drumul spre performanţă, devenind şeful promoţiei „Nicolae Bălcescu-200” al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Gândul de a urma o carieră militară l-a avut de la vârsta de 10 ani, când, participând la ceremonia de depunere a jurământului militar al fratelui ei, care este absolvent al instituţiei noastre, a fost fascinată de uniforma militară. Crescând, ţelul ei a rămas acelaşi, să devină ofiţer al Armatei României. Originară din oraşul Rovinari, judeţul Gorj, Ariadna a absolvit Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, finalizând studiile liceale cu media 10 la examenul de bacalaureat. A rămas în continuare la fel de ambiţioasă, a avut încredere în calităţile ei şi şi-a manifestat mereu dorinţa de cunoaştere, de a învăţa în permanenţă.

„La puţin timp după examenul de bacalaureat aveam să înfrunt cea mai mare provocare de până atunci, admiterea la Academia Forţelor Terestre. Emoţiile au fost pe măsură, a fost singura mea opţiune, nu voiam o altă variantă. Am păşit pe porţile academiei cu instrumente de scris, emoţii şi cunoştinţe, reuşind să promovez examenul de admitere printre primii. Am avut cea mai mare notă din rândul fetelor”, ne-a povestit tânăra.

Pe parcursul celor trei ani în academie, Ariadna şi-a dorit să acumuleze experienţă, să înveţe cât mai multe şi să îşi realizeze baza necesară pentru a avea succes în viitoarea carieră militară. A făcut parte din lotul sportiv de taekwondo şi de schi al academiei, a participat în patru mobilităţi internaţionale în cadrul programului Erasmus+ şi Emilio, iar din postura de student gradat a încercat să transmită mai departe cunoştinţele şi experienţa acumulată, ajutându-şi colegii mai mici să se adapteze şi să înfrunte provocările cu ambiţie şi curaj.

„Nu am să uit niciodată emoţiile cu care am păşit pentru prima dată pe poarta academiei, primele prietenii pe care le-am legat şi primele mişcări de instrucţie de front învăţate. Mediul pe care Academia Forţelor Terestre l-a creat, posibilităţile de formare şi dezvoltare oferite, cadrele didactice, comandanţii, instructorii şi relaţiile cu colegii au contribuit în permanenţă la succesul meu. Mi-am dorit să fiu printre cei buni, iar la final, la repartiţie, să am ocazia să aleg o funcţie care să îmi ofere posibilitatea de a obţine brevet de paraşutist. Nu m-am aşteptat să fiu şefă de promoţie, totul a fost un rezultat al pregătirii temeinice şi al ambiţiei personale”, mărturiseşte tânăra.

Acum, la sfârşitul celor trei ani de studenţie, Ariadna îşi doreşte să continue să îşi perfecţionez deprinderile şi să acumuleze cunoştinţe noi pentru a putea contribui pe mai departe la formarea viitorilor luptători şi specialişti militari din Armata României. Felicitări Ariadna şi mult succes în continuare pe acelaşi drum al performanţei! Semper Una!

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea