Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

SABER GUARDIAN-16

Duminică, 07/08/2016
Sublocotenent Alexandru Helerea

7 august 2016 Ceremonia de închidere a exercițiului SABER GUARDIAN-16

În data de 7 august a.c., la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica”, s-a desfăşurat ceremonia de închidere a exerciţiului multinaţional „SABER GUARDIAN-16”.
Acest exercițiu multinaţional a constituit o oportunitate pentru toate țările participante de a-şi perfecţiona elementele specifice procesului de comandă şi control şi de a exersa procesul de planificare şi conducere a acţiunilor militare în mediul multinaţional, dezvoltând nivelul de interoperabilitate cu forţele statelor membre ale NATO, îndeplinind cerinţele de standardizare ale Alianței.

 

06 august 2016 Examen final în Cincu

De aproximativ două săptămâni, militarii participanți la SABER GUARDIAN-16, au avut ocazia să se pregătească în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre, executând misiuni de rezolvarea unor situații tactice din teren și exerciţii tactice cu trageri de luptă .
Testul final s-a desfăşurat astăzi, executându-se ultima fază a exercițiului și anume cea a exercițiilor de tip CALFEX (combined arms live-fire exercise) exerciţii tactice cu trageri de luptă combinate.

Locotenentul Marius Brândușan a relatat ca exercițiul SABER GUARDIAN-16 a fost o oportunitate inedită pentru el, pregătindu-se cot la cot alături de comandanții de plutoane ale celorlalte state participante la exercițiu, împărtășind idei noi, experiențe diferite și lecții învățate.
”Lucrând alături de partenerul american am putut observa cu câtă ușurință se pot adapta în teren necunoscut și dorința lor de a învăța lucruri noi. Cea mai mare provocare, de până acum, pentru mine cât și pentru militarii care aparțin plutonului meu, a fost vremea schimbătoare, dar am încercat să fim flexibili și să ne adaptăm sarcinile după condițiile vremii, iar la sfârșitul zilei să raportăm ”Misiune îndeplinită!””.      

5 august 2016 Moment emoționant la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițuilui SABER GUARDIAN-16

”Președintele Statelor Unite ale Americii, autorizat în baza actului congresului SUA din 20 iulie 1942”, a conferit prin generalul-locotenent Ben Hodges, decorația Legiunii de Merit în Grad de Comandor doamnei Gabriela Ioan, văduva generalului Sorin Ioan.
În cadrul Zilei Distinșilor Vizitatori a exercițiului, comandantul Forțelor Terestre ale SUA în Europa, general-locotenent Ben Hodges, a adus un omagiu generalului Sorin Ioan pentru serviciul excepțional al acestuia în funcția de șef a Statului Major al Forțelor Terestre Române, în perioada iulie 2012 - martie 2014 și pentru contribuțiile sale care au adus efecte pozitive și durabile parteneriatului dintre Alianța Nord-Atlantică, România și Statele Unite ale Americii.
La eveniment au participat ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat precum și numeroși invitați ai statelor participante la exercițiu.
* * *
Decorația Legiunea de Merit se acordă personalului militar al Statelor Unite ale Americii cu o conduită meritorie în serviciul militar, fiind foarte rare cazurile când decorația se acordă cadrelor militare ale unor țări străine, în acest caz ”gradul” primit depinde de funcția decoratului.

4 august 2016 Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiul multinațional SABER GUARDIAN-16

În data 4 august a.c., a avut loc Ziua Distinșilor Vizitatori în cadrul exercițiului SABER GUARDIAN-16, la care au participat președintele României, Klaus Iohanis, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, comandantul Forțelor Terestre Americane dislocate în Europa, general-locotenent Ben Hodges, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat precum și numeroși invitați ai statelor participante la exercițiu.
Seria activităților din programul zilei a debutat cu un exercițiu de traversare a râului Olt, în dreptul localității Voila, județul Brașov. Celelalte momente au fost constituite din exerciţii tactice complexe, cu trageri de luptă executate cu toate categoriile de armament din dotarea subunităţilor de infanterie, tancuri şi artilerie.

Comandantul Forțelor Terestre ale SUA din Europa, general-locotenent Ben Hodges a precizat ca acest exercițiu este un exemplu formidabil de organizare, conducere și devotament din partea partenerilor români față de Alianță.

 

2 august 2016 Trageri în Cincu

După familiarizarea cu facilităţile Centrului de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre, militarii participanți la SABER GUARDIAN-16 au executat exerciţii tactice tip LFX (Live Fire Exercise - exerciţiu tactic cu trageri de luptă). Tragerile au fost executate cu toate categoriile de armament aflate în dotarea subunităților participante.

 

1 august 2016 Instrucția continuă în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre

Militarii participanți la exercițiul SABER GUARDIAN-16 executând exerciții de tip STX (rezolvarea unor situații tactice din teren cu toate categoriile de armament și tehnică)

 

31 iulie 2016 Vizită în cadrul exercițiului SABER GUARDIAN-16

Duminică, 31 iulie, directorul Gărzii Naționale a Statelor Unite ale Americii, general-locotenent Timothy J. Kadavy și locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre pentru operații și instrucție, general de brigadă Adrian Ciolponea, au verificat modul de desfășurare al exercițiului SABER GUARDIAN-16, ce se desfășoară la Cincu, județul Brașov.

Generalul locotenent Timothy J. Kadavy a afirmat despre acest exercițiu ca fiind o oportunitate foarte bună, pentru subunitățile Gărzii Naționale din statele Montana, Alabama, Idaho, Oregan și South Carolina dislocate în Cincu, să pună în aplicare cele învățate în modulele de instrucție.
Generalul de brigadă Adrian Ciolponea a remarcat faptul ca acest exercițiu evoluează de-a lungul anilor, mărindu-se numărul de țări participante și dezvoltând  nivelul de interoperabilitate, lucru care confirmă că suntem pregătiți să includem forțe ale NATO în conceptul de apărare al țării noastre.
Delegației americane  i s-au prezentat facilităţile de antrenament  și capabilitățile operaționale ale Centrului de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre.

30 iulie 2016 Militarii forțelor terestre se pregătesc de acțiune

Militarii forțelor terestre se pregătesc pentru executarea unor exerciții de rezolvare a situaților tactice impuse de scenariul exercițiului SABER GUARDIAN-16, ce se desfășoară în această perioadă la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica”.

27 iulie 2016 Ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional SABER GUARDIAN-16

Miercuri 27 iulie, a avut loc la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” din Cincu, în prezența ministrului apărării naționale, domnul Mihnea Motoc, șefului Statului Major General, general Nicolae Ciucă și a șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional SABER GUARDIAN-16.
La exercițiu participă peste 2700 de militari din cinci ţări membre NATO (Bulgaria, Canada, Polonia, România şi SUA) şi cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace (PfP) (Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova şi Ucraina).

26 iulie 2016 Exerciţiul multinaţional SABER GUARDIAN-16

Peste 2700 de militari din cinci ţări membre NATO (Bulgaria, Canada, Polonia, România şi SUA) şi cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace (PfP) (Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova şi Ucraina) participă, în perioada 27 iulie - 7 august, la exerciţiul multinaţional SABER GUARDIAN-16, ce se va desfăşura la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” din Cincu.

Exerciţiul, planificat de Statul Major al Forţelor Terestre şi condus de un comandament constituit din militari aparţinând Diviziei Multinaţionale Sud-Est, Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi Unităţii de Integrare a Forţelor NATO, se desfăşoară în patru etape constând în exerciţii de comandament, de instruire prin simulare asistată de calculator, de antrenament cu trupe în teren şi exerciţii tactice cu trageri de luptă cu toate categoriile de armament.

Peste 900 de militari din Forţele Terestre Române aparţinând Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”, împreună cu 1700 de militari americani dotaţi cu tancuri Abrams –M1A2 şi maşini de luptă blindate Bradley şi 47 de militari canadieni cu maşini de luptă ale infanteriei, vor executa exerciţii tactice cu trageri de luptă, iar militarii din celelalte ţări vor participa la exerciţiile de comandament şi de instruire prin simulare asistată de calculator interconectate cu Centrul de Instruire Novo Selo din Bulgaria, şi Centrul de Instruire pentru Menţinerea Păcii şi Securitate Yavoriv din Ucraina.

SABER GUARDIAN-16 este un exerciţiu multinaţional, bazat pe un scenariu fictiv, având ca scop antrenarea militarilor pentru planificarea, executarea şi evaluarea acţiunilor militare într-un mediu întrunit, dezvoltând nivelul de interoperabilitate cu forţele statelor membre ale NATO, precum şi promovarea cooperării regionale cu ţările din zona Mării Negre, îndeplinind cerinţele de standardizare ale Alianţei.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea