Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Pregătirea exerciţiului CALFEX - Executarea exerciţiilor de tip LFX cu plutonul de aruncătoare de 82 mm

Vineri, 20/06/2014
Caporal Nicuşor Comănescu

În cadrul pregătirii exerciţiului CALFEX din Centrul de instruire din Grafenwhor - Germania, plutonul de aruncătoare 82 mm al detaşamentului românesc participant la exerciţiu a dispersat liniştea amorţită a poligonului după doua zile de pauză. De la primele ore ale dimineţii militarii s-au îmbarcat pe tehnică şi au pornit către poligon. Sub conducerea locotentului Lucian Ciuhureanu ”aruncătoarele” şi-au ocupat poziţiile de tragere fără prea mult zgomot. Doar forfota servanţilor trăda prezenţa militarilor în poligon. Sunt ultimele momente de linişte până ce coordonatele, calculele, distanţele, derivele se vor face auzite prin comenzile comandanţilor de piese.

”Servanţi la posturi!” – e momentul în care totul capătă dinamică, militarii urcă în maşini oupândi-şi fiecare locul la piesă. Câteva calcule scurte cu măsurători în teren şi deja primele bombe sunt pregătite. ”Trage întâiul asupra infanteriei de la reper 44, explozivă ..., una bombă pregătiţi, FOC!!!” e comanda care alungă orice urmă de linişte în poligon, urmată apoi de sunetul puternic al bombei aruncate din ”pântecele” TAB-ului. O linişte ciudată se aşterne şi toţi ochii sunt aţintiţi undeva în adâncimea poligonului. ,,Lungăă!!", exclamă comandantul de pluton, care imediat ia măsuri de corectare a focului, transmiţându-i comandantului de piesă date cu valori noi. Au fost suficiente cinci lovituri ca obiectivul să fie încadrat şi lovit cu acurateţe. Procedura a urmat şi la celelate două piese de aruncător, după care tragerea a intrat în ritmul său normal cu angajări tactice sub diverse feluri de foc şi situaţii complexe.

Intenţia comandantului de pluton a fost de a pune la grea încercare cele trei piese de aruncător, de a verifica nivelul de pregătire al militarilor; pe întreg parcursul şedinţei de tragere acesta a solicitat executarea de ”foc metodic”- bombe trase la anumite intervale de timp, ”salvă”- toate cele trei piese ale plutonului execută foc simultan, ”vijelie” – piesele de aruncător execută consecutiv foc, un număr prestabilit de bombe, în scurt timp dar şi ”foc de iluminare” pentru descoperirea obiectivelor pe timp de noapte.

”Pot spune că exerciţiul tactic cu trageri de luptă tip LFX executat astăzi a fost un succes, obiectivele au fost atinse, militarii din subordine şi-au dovedit măestria cu aruncatorul, în condiţiile în care terenul impunea anumite restricţii de foc. Nu au fost mari diferenţe între şedinţele de tragere din ţară şi cea de astăzi, militarii sunt instruiţi, au executat trageri în toate tipurile de teren, au experienţa tragerilor executate în teatrele de operaţii şi astăzi au dovedit încă o dată că sunt cu adevărat profesionişti” concluzionează locotenentul Ciuhureanu.

În perioada imediat următoare activităţile vor continua cu executarea exerciţiilor tactice la nivel companie, întreţinerea tehnicii şi armamentului şi menţinerea în stare de operativitate, exersarea procedurilor tactice şi pregătirea comandanţilor de subunităţi pentru îmbunătăţirea procedurilor de lucru specifice.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea