Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Oră de istorie

Joi, 30/03/2017
Adina Constantin

Personalul Statului Major al Forţelor Terestre a vizitat în data de 29 martie a.c. Memorialul Eroilor Neamului situat în Parcul Carol I din Bucureşti. Activitatea a fost o adevărată Oră de istorie, în care un cercetător ştiinţific din cadrul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor a prezentat asistenţei, file din istoria importantului complex monumental.
Memorialul Eroilor Neamului este format dintr-o bază circulară pe care sunt amplasate 5 arcade, iar în interior se află o sală în mijlocul căreia este instalat grupul statuar “Pe aici nu se trece”, înfăţişându-i pe Regele Ferdinand I al României şi zeiţa Nike, operă realizată în anul 1924 de sculptorul Ioan Iordănescu.
Mormântul Ostaşului Necunoscut este un monument dedicat memoriei celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă. În anul 1923, conducerea statului român a decis că simbolul sacrificiului celor mulţi, căzuţi pentru reîntregirea patriei, să fie evocat de osemintele unuia dintre ostaşii anonimi, morţi în luptele din Primul Război Mondial. Alegerea sicriului cu osemintele Ostaşului necunoscut a aparţinut elevului Amilcar C. Săndulescu (de la Liceul Militar “Dimitrie a. Sturdza”, premiant şi orfan de război) care, în faţa celui de-al patrulea sicriu, a îngenuncheat şi a rostit cuvintele legendare: “Acesta este tatăl meu”. În anul 1958, monumentul funerar al Eroului Necunoscut a fost demontat şi strămutat la Mausoleul din Mărăşeşti. La data de 26 octombrie 1991, Eroul Necunoscut a revenit acolo unde îi era locul de veci, în Parcul Carol I, iar la 25 noiembrie 2006 a avut loc ceremonia strămutării Mormântului Ostaşului Necunocut la locul originar, din 1923, pe explanada din faţa actualului Memorial al Eroilor Neamului.
Această Oră de istorie a reprezentat un bun prilej pentru a rememora faptele de vitejie ale înaintaşilor noştri care s-au jertfit pentru reîntregirea patriei.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea