Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Opt decenii la graniţa trecătorilor

Vineri, 17/01/2020
căpitan Narcis Răducu

La marginea oraşului situat la cea mai înaltă altitudine din România freamătă sub protecţia ramurii de brad urmaşii bravi ai generalului Leonard Mociulschi. Militarii Batalionului 21 Vânători de Munte au îmbrăcat hainele de sărbătoare, căci unitatea pe care o slujesc atinge pragul celor 80 de ani de existenţă. Cu această ocazie au fost organizate în Predeal, garnizoana de dislocare la pace, o serie de manifestări pentru a cinsti aniversarea. Astfel, cavalerii florii de colţ au organizat o prezentare de standuri cu tehnica şi echipamentele din dotare, un exerciţiu demonstrativ care să arate nivelul ridicat de pregătire pe care îl are batalionul şi, nu în ultimul rând, un arc peste timp pentru cadrul festiv ce a creat prilejul reîntâlnirii dintre generaţiile care au stat de pază între trecătorile Carpaţilor în perioade diferite de timp.

Ceremonia militară a oferit momentul prielnic comandantului unităţii, locotenent-colonelul Cristian Cristescu, să expună motivul pentru care aniversarea a fost devansată: „Am ales să sărbătorim acum împlinirea acestei frumoase vârste, deoarece la 31 ianuarie 2020 Drapelul de luptă şi o parte din militarii batalionului vor fi dislocaţi în Teatrul de Operaţii Afganistan”.

Colonelul în rezervă Gheorghe Suman a prezentat istoria unităţii fără a face rabat de la detaliile din care s-au născut frumoasele poveşti şi fapte de eroism care i-au însoţit pe militarii români din Caucaz şi până la Totru în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru a fost punctat şi de comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, general de brigadă Cristian Teglaş, în discursul pe care l-a susţinut: „Frumuseţea istoriei acestui batalion este dată de actele de eroism şi de activităţile specifice, deosebite, pe care le-au desfăşurat militarii acestei structuri. Batalionul 21 Vânători de Munte este o structură care şi-a îndeplinit misiunile şi sarcinile la cel mai înalt nivel. Acest lucru se datorează oamenilor, dumneavoastră, celor care sunteţi azi în formaţie şi, în egală măsură, tuturor militarilor care şi-au desfăşurat activitatea de-a lungul timpului în această unitate militară.”

Din acest cadru festiv nu putea lipsi Adrian Mociulschi, nepotul generalul Leonard Mociulschi, cel care cu prilejul comemorării a 40 de ani de la dispariţia bunicului său a donat sabia-baionetă unităţii ca semn de recunoştinţă. Patron spiritual al viperelor negre, începând cu anul 2007, generalul culmilor montane va veghea paşii spre noile provocări pe care le vor întâmpina militarii predeleni de la sfârşitul lui ianuarie în Teatrul de Operaţii Afganistan.

Închei prin a afirma că nu există vânător de munte care să nu fie mândru că face parte din acest corp de elită al Armatei Române.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea