Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Militarii Forţelor Terestre Române au trecut Carpaţii ca acum 100 de ani

Luni, 29/08/2016
Sublocotenent Alexandru Helerea

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, militarii Forţelor Terestre Române au sărbătorit prin acțiuni comemorative dedicate eroilor care au căzut în luptă sau în prizonierat în timpul acestei conflagrații. Au fost organizate pe întreg teritoriul naţional ceremonii militare și religioase, în memoria celor peste 330.000 de militari care şi-au dat viaţa pentru ţară în acest război.

Vineri, 26 august, au avut loc, în premieră, în 100 de cimitire și la monumente ale eroilor ceremonii de “Rostire solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial”. Personalităţi militare, ale vieţii culturale, politice şi sociale, militari răniţi în teatrele de operații, copii ai eroilor căzuţi în teatrele de operații, urmași ai eroilor căzuți în Primul Război Mondial, au dat citire, succesiv, unor liste ce cuprind nume de eroi.

Sâmbătă, 27 august, la Curtea de Argeș a fost organizată, o ceremonie militară și depuneri de coroane de flori în Cimitirul Eroilor şi o candelă la mormântul Regelui Ferdinand I, urmată de o slujbă de pomenire, la Catedrală. Tot sâmbătă, a avut loc o ceremonie și la Fundata, în județul Brașov, la Monumentul dedicat primului ofițer al armatei române căzut la datorie în Primul Război Mondial. De asemenea, militarii Forţelor Terestre au trecut din nou Carpații, în mod simbolic, pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostașii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munților Carpați, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă.

Duminică, 28 august, a avut loc o manifestare comemorativă la Monumentul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol, la care au fost prezenţi preşedintele României Klaus Iohannis şi prim-ministrul Dacian Cioloş.

România Întregită s-a clădit, în principal, prin sacrificiul ostașilor, căzuți pe câmpurile de bătălie din ţară sau pieriți în prizonierat, eroi care au pus mai presus de propria lor viaţă binele națiunii. Peste 330.000 de militari români și-au pierdut viaţa în urma acestei conflagrații mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populației civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupație. Prin Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015, cu modificările și completările ulterioare, a fost aprobat Programul Național al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, iar la propunerea primului ministru, președintele României a acordat Înaltul Său Patronaj activităților.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea