Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Militari din Forțele Terestre Române participă la exercițiul multinațional Saber Guardian 14

Sâmbătă, 22/03/2014
Căpitan Ana-Maria Tamaș

Vineri, 21 martie, la Centrul de Pregătire Novo Selo din Bulgaria, a avut loc ceremonia de deschidere a exercițiului multinaţional de instruire prin simulare asistată de calculator (CAX/CPX) "Saber Guardian 14".

La activitatea găzduită în parteneriat de către Bulgaria şi Statele Unite ale Americii participă militari din Armenia, Azerbaidjan, Belgia, Georgia, Moldova, Polonia, Serbia, Turcia, Ucraina şi România.

În cadrul exerciţiului, România, prin Forţele Terestre Române, este reprezentată de o delegaţie compusă din ofiţeri şi subofiţeri ai Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” de la Cincu şi ai Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Braşov. Personalul este foarte bine pregătit, militarii participând la misiuni în teatrele de operaţii, la stagii de pregătire la centrele de instruire americane din Germania sau la diverse forme de pregătire în afara teritoriului naţional.

Scenariul exerciţiului este elaborat pe specificul misiunilor de menţinere a păcii în contextul mediului operaţional actual, având ca obiective: creşterea interoperabilităţii între militarii statelor participante, întărirea parteneriatelor strategice regionale şi bilaterale, planificarea, pregătirea, executarea şi evaluarea operaţiilor în sprijinul păcii şi extinderea cooperării în domeniul securităţii regionale.

Particularitatea exerciţiului „Saber Guardian 14” o reprezintă utilizarea simulării distribuite. Pe timpul exerciţiului, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” – Cincu, România, va funcţiona o celulă de răspuns care va coopera şi va asigura simularea constructivă distribuită, via internet, cu Comandamentul de la Centrul de Pregătire Novo Selo. România este singura ţară participantă la exerciţiu (exceptând SUA) care experimentează această capabilitate. Realizarea interconectării cu CIL-FT reprezintă o prioritate şi totodată o demonstrare a viabilităţii principiului exerciţiilor distribuite ce va fi dezvoltat în anii ce vor urma.

***

Exerciţiul multinaţional “Saber Guardian” este un exerciţiu regional, organizat la iniţiativa EUCOM şi USAREUR, anual în diferite ţări – în principal pentru ţările riverane Mării Negre, prin alternanţă în România, Bulgaria şi Ucraina. România a găzduit primul exerciţiu de acest tip la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre „Getica” , în perioada 15 – 25 aprilie 2013, activitatea având ca scop şi evidenţierea capabilităţilor CIL-FT care fac din acesta „vârful de lance” privind instruirea în Forţelor Terestre.

***

Baza militară de la Novo Selo a fost construită în anul 1962. Trupe aparţinând Forţelor Terestre Bulgare şi Armatei Americane au desfăşurat exerciţii aici încă din anul 2004.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea