Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Marşul Vânătorilor de Munte

Joi, 03/11/2016
Locotenent Alexandru Helerea

3 noiembrie 2016 - Braşov

În data de 3 noiembrie a.c., în Piaţa Sfatului din Braşov, a avut loc ceremonia militară cu ocazia sărbătoririi Zilei Vânătorilor de Munte.  La activitate au participat ministrul apărării naţionale Mihnea Motoc, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Dumitru Scarlat, oficialităţi din administraţia publică a oraşului Braşov, reprezentanţi ai structurilor din sistemul naţional de apărare, militari în rezervă şi retragere, precum şi cetăţeni ai municipiului.

În cadrul ceremoniei ministrul apărării naţionale, a decorat cu Ordinul Virtutea Militară în Grad de Ofiţer, drapelul de luptă al Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmisegetuza” şi pe cel al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” cu Ordinul Virtutea Militară în Grad de Cavaler,  pentru înaltul profesionalism, rezultatele remarcabile obţinute, îndeplinirea misiunilor specifice încredinţate şi pentru modul ireproşabil de executare a misiunilor în teatrele de operaţii.

Activitățile desfăşurate cu această ocazie s-au încheiat cu retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmisegetuza”.

2 noiembrie 2016 - Sfântu Gheorghe

În data de 2 noiembrie, detaşamentul constituit din cercetaşi ai Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” au preluat Drapelul Naţional al României de la camarazii lor, vânători de munte, din Batalionul 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş”.

în Piaţa Ostaşului Necunoscut din Sfântu Gheorghe a avut loc ceremonia predării-primirii Drapelului Naţional, în prezenţa prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu, locţiitorului comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte, colonel Vasile Cristea,  şi a comandanţilor Batalionului 22 Vânători de Munte şi Batalionului 468 Apărare Antiaeriană.

1 noiembrie 2016 - Miercurea Ciuc

În faţa Monumentului Ostaşului Necunoscut, a avut loc predarea Drapelului Naţional, în prezenţa prefectului judeţului Harghita, Andrei Jean-Adrian, locţiitorului comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, colonel Vasile Cristea, reprezentanţilor structurilor din sistemul naţional de apărare şi a militarilor din garnizoana Miercurea Ciuc.

După parcurgerea etapei de aproximativ o sută de kilometri, între oraşul Topliţa şi municipiul Miercurea Ciuc, executată de militari din Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” pe jos şi îmbarcaţi pe vehicule VAMTAC , Tricolorul a fost predat detaşamentului format din militarii Batalionului 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş”, din compunerea Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.

31 octombrie 2016 - Toplița
La poalele cotei 904, la gura Secu, s-a desfășurat ceremonia militară și religioasă în memoria eroilor înhumaţi în cripta Mausoleului Eroilor de la Topliţa. În cadrul ceremoniei s-au depus coroane de flori la monument din partea Parlamentului României, Primăriei Topliţa, Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” şi Poliţiei Topliţa.

Purtătorii Drapelului Național, militari din subunitatea de cercetare a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” l-au predat camarazilor din Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” pentru a fi dus mai departe către următoarea destinaţie a marşului pentru cinstirea memoriei primilor vânători de munte din Armata României.

30 octombrie 2016 - Tîrgul Neamţ

Pe Culmea Pleşului, la Monumentul-mausoleu al Vânătorilor de Munte din Tîrgu Neamţ, locotenentul Adrian-Ciprian Iriciuc, comandantul detaşamentului format din militarii Batalionului 17 Vânători de Munte, a predat Drapelul Naţional, sublocotenentului Cristian Comoniţă, care, împreună cu subordonaţii săi, militari din subunitatea de cercetare a Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu", îl vor purta către următoarea destinaţie.

 La activitate au fost prezenţi consilieru ministrului Apărării Naţionale, general Ştefan Dănilă, comandanţii brigăzilor 61 şi 2 Vânători de Munte, general de brigadă  Marius Giurcă şi general de brigadă  Tudorică Petrache, reprezentanţi ai Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt", oficialităţi din administraţia publică a oraşului Târgu Neamţ, reprezentanţi ai structurilor din sistemul naţional de apărare, militari în rezervă şi retragere, precum şi cetăţeni ai oraşului.

29 octombrie 2016 - Bacău

În Piaţeta "Vasile Alecsandri" din Bacău, sublocotenentul Florin Nicoară, comandantul detașamentui constituit din militari ai Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" a predat Drapelul Național, locotenentului Adrian-Ciprian Iriciuc, comandantul detaşamentului format din militarii Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă”.

În cadrul ceremoniei de la Bacău au participat comandanţii celor două batalioane de vânători de munte, colonel Gabriel Moglan şi colonel Marian Dragomir, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice ale municipiului Bacău.

28 octombrie 2016 - Mărășești

În faţa Mausoleului Eroilor de la Mărăşeşti maiorul Bogdan-George Niţu, comandantul detaşamentului de onoare constituit din militari ai Batalionului 30 Vânători de Munte "Posada", a predat Drapelul Național, sublocotentului Florin Nicoară, comandantul detaşamentului din Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia"din Sfântu Gheorghe.

La ceremonia desfăşurată la Mausoleul de la Mărăşeşti au participat reprezentanţi ai marilor unităţi militare din garnizoana Focşani, iar reprezentanţii autorităţilor locale ale oraşului Mărăşeşti, militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa"  şi Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire Naţională.

27 octombrie 2016 - Buzău

În Piaţa Dacia din Buzău, a avut loc predarea Drapelului Naţional între militarii Batalionului 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" şi Batalionului 33 Vânători de Munte “Dragoslavele”, care după primirea acestuia, vor continua marşul până la Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti.

La activitate au participat: prefectul judeţului Buzău, Aurelia Mitrea, primarul municipiului Buzău, inginer Constantin Toma, locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie ,,Getica”, general de brigadă Adrian Soci, militari activi, în rezervă şi în retragere.

 

26 octombrie 2016 - Ploieşti

În municipiul Ploieşti, pe esplanada Palatului Administrativ, a avut loc prima rotire între detaşamentele Batalionului 33 Vânători de Munte “Posada” şi Batalionului 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi", moment care a reprezentat executarea primei etape a marşului Vânătorilor de Munte.

 La activitate au participat prefectul judeţului Prahova, Daniel Grigoraş Ştefan, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, şeful de stat major al Bazei 2 Logistică “Valahia”, colonel Tudor Muşat şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.

25 octombrie 2016 - Bucureşti
Marşul Vânătorilor de Munte a debutat în Bucureşti, în cadrul ceremoniei organizate în Parcul Carol I, la Mormântul Eroului Necunoscut, cu ocazia Zilei Armatei României, prin înmânarea Drapelului Naţional de către locţiitorul şefului Statului Major General, general-locotenent Adrian Tonea, comandantului detaşamentului Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, locotenent Bogdan Ciubuc.
Militarii s-au deplasat pe jos pe itinerariul: Parcul Carol I - Piaţa Universităţii - Piaţa Victoriei - Arcul de Triumf - Piaţa Presei, de unde au continuat marşul pe roţi până la Ploieşti.

 

* * *

Pentru cinstirea memoriei vânătorilor de munte, care la 3 noiembrie 2016, împlinesc 100 de ani de istorie, Statul Major al Forţelor Terestre organizează, în perioada 25 octombrie – 2 noiembrie, reconstituirea marşului de la Bucureşti la Tîrgu Neamţ, efectuat de primul batalion înfiinţat prin transformarea Şcolii de schiori din Bucureşti, prin Ordin al Marelui Cartier General.

Marşul se va desfășura pe parcursul a 9 etape, pe jos în localităţile de staţionare şi pe roţi în afara acestora, de către militari din Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa“, Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" şi din Batalionul 26 Vânători de Munte “Avram Iancu”, pe itinerariul: Bucureşti - Ploieşti - Buzău – Mărăşeşti - Bacău - Tîrgu Neamţ - Topliţa - Miercurea Ciuc - Sfântu Gheorghe - Braşov.

Activitatea va începe în Bucureşti marți, 25 octombrie, de la ora 08.30, în cadrul ceremoniei organizate în Parcul Carol I, la Monumentul Eroului Necunoscut. Militarii Batalionului 33 Vânători de Munte “Posada” vor primi Drapelul Naţional ce va fi purtat de către militari pe întreg itinerariul şi predat, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor din fiecare localitate de pe traseu, următorului detaşament.

În Ploieşti, drapelul va fi preluat miercuri, 26 octombrie, de militari din Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi", în cadrul ceremoniei care va avea loc, începând cu ora 10.00, pe Esplanada Palatului Administrativ, urmând să se deplaseze către Buzău, unde îl vor preda, în data de 27 octombrie, ora 10.00, în Piaţa Dacia, militarilor din Batalionul 30 Vânători de Munte “Dragoslavele”.

Vineri, 28 octombrie, la Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti, drapelul va fi preluat, după o ceremonie militară şi de depuneri de coroane de flori, de la ora 10.00, de detaşamentul Batalionului 22 Vânători de Munte “Cireşoaia” care îl va preda, pe 29 octombrie, la ora 11.30, în Piaţeta Casei de Cultură „Vasile Alexandri” din Bacău, militarilor Batalionului 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă” .

La Mausoleul Vânătorilor de Munte din Tîrgu Neamţ se va organiza, în data de 30 octombrie, începând cu ora 13.00, o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori, drapelul fiind preluat de militari din subunitatea de cercetare a Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu".

În data de 31 octombrie, ora 12.00, Drapelul Naţional va fi primit la Mausoleu Eroilor din localitatea Secu, județul Harghita, de către militari din Batalionul 24 Vânători de Munte “Gheorghe Avramescu”, care îl vor preda, marți, 1 noiembrie, la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Miercurea Ciuc, militarilor din Batalionul 26 Vânători de Munte “Avram Iancu”.
Aceştia, vor purta drapelul până în Piaţa Ostaşului Necunoscut din Sfântu Gheorghe, unde, în data de 2 noiembrie, ora 11.00, va fi înmânat militarilor din subunitatea de cercetare a Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa“ care îl vor aduce în Piaţa Sfatului din Braşov, la ceremonia ce marchează “Centenarul Vânătorilor de Munte“, de miercuri, 2 noiembrie, ora 12.00.

* * *

La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Şcoala Militară de Schiori din Bucureşti să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanţi.

Această decizie se impunea cu stringenţă deoarece, luptele duse de armata română în toamna anului 1916, au demonstrat fără putere de tăgadă că lipsa trupelor de vânători de munte a reprezentat un serios handicap pentru obţinerea succesului în campanie. Din acea zi, în cazarma Regimentului 4 Roşiori Cotroceni - Bucureşti, au început să se adune viitorii vânători de munte, recrutaţi din întreaga armată.

 În Primul Război Mondial, Trupele de vânători de munte au participat la apărarea Moldovei cu Corpul Vânătorilor de Munte, care în funcţie de misiuni, a avut în compunere 3-4 batalioane de vânători de munte şi o companie de mitraliere. La 3 decembrie 1916, vânătorii de munte şi-au început marşul pe jos spre Tîrgu Neamţ, parcurgând aproape 500 de km. Au ajuns la destinaţie la 3 ianuarie 1917, fiind întâmpinaţi cu bucurie de populaţia şi de oficialităţile oraşului.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea