Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Lupii Negri s-au întors acasă

Joi, 06/03/2014
Plutonier-adjutant Cristian Surugiu

Astăzi, 6 martie, pe pietonalul Ştefan cel Mare din municipiul Iaşi s-a desfăşurat ceremonia militară şi religioasă prilejuită de revenirea militarilor Batalionului 151 Infanterie "Războieni", supranumiți și "Lupii Negri", din teatrul de operaţii din Afganistan.

La festivitate, alături de familiile militarilor întorși din teatrul de operații, au participat ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Nicolae-Ionel Ciucă, și reprezentanţi ai administraţiei publice din judeţul şi municipiul Iaşi.

Ca urmare a modului exemplar de îndeplinire a misiunilor, ministrul apărării naționale Mircea Dușa a înmânat caporalilor clasa a III-a Dăscălescu Paul-Mihai și Mihăianu Iulian, Medalia „Bărbăţie şi Credinţă” clasa a III-a, cu însemn de război, conferită de președintele României.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Nicolae Ciucă, a înmânat, în semn de apreciere a profesionalismului, abnegației și devotamentului de care au dat dovadă în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredințate, precum și pentru capacitatea remarcabilă de a acționa și comunica într-un mediu multinațional, Emblema de Merit „În Slujba Păcii" clasa a II-a următorilor ofițeri: colonel Sergiu Mungiu, locotenent-colonel Gabriel Turculeț, maior Albertino Anton, maior Irinel Apostolescu, maior Florin Alexa Caba, maior Cătălin Chirilă, maior Adrian Gîtman, maior Cătălin Grădinariu, maior Iulian Pleșescu, maior Cezar Ștefan și căpitan Emanul Ciobanu, distincție conferită de șeful Statului Major General.

Comandantul Batalionului 151 Infanterie, colonelul Sergiu Mungiu, s-a adresat asistenţei exprimând, în primul rând, bucuria revenirii în ţară cu efectivul complet, după mai bine de şase luni de misiune executată într-unul dintre cele mai periculoase locuri de pe mapamond. "Raportam, în luna iulie a anului trecut, că suntem gata pentru îndeplinirea misiunii. Aceasta a treia dislocare a batalionului în Afganistan nu a fost uşoară. La 4000 km de casă, experienţe profesionale şi umane s-au dovedit cu adevărat formatoare într-un loc în care pentru fiecare militar primii prieteni se dovedesc a fi casca de kevlar şi vesta antiglonţ. În această perioadă am executat, alături de partenerii de coaliţie şi împreună cu forţele de securitate naţionale afgane, misiuni pentru sprijinirea autorităţilor naţionale guvernamentale afgane cât şi participarea la eforturile de reconstrucţie şi dezvoltare a ţării". Colonelul Mungiu a mai adăugat că aprecierile şi cuvintele frumoase adresate "Lupilor Negri" au avut la bază profesionalismul şi munca susţinută a subordonaţilor săi.

Ministrul apărării naționale, Mircea Duşa, a apreciat că militarii ieşeni şi-au îndeplinit misiunea în condiţii foarte bune, cu atât mai mult cu cât zona în care au acţionat este departe de a revni la normalitate. "«Lupii Negri» sunt un batalion de elită al armatei române, sunt oameni bine pregătiţi, oameni care au participat la nenumărate misiuni. Am venit la Iaşi ca să-i felicit, să le transmit felicitările conducerii ministerului şi a Statului Major General pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunea. A fost o misiune complicată, o misiune grea, pentru că pe lângă faptul că trebuiau să asigure securitatea pe autostrada A1, au avut şi misiunea de a preda structurilor de securitate afgane teritoriile pe care le-au avut de gestionat".

Ceremonia militară s-a încheiat cu defilarea Lupilor Negri în aplauzele celor prezenți la ceremonie.

***

Batalionul 151 Infanterie a participat pentru a treia oară la misiuni şi operaţii în teatrul de operații Afganistan. Acum, Batalionul 151 Infanterie şi-a desfăşurat misiunea sub egida Forţei Internaţionale pentru Asistenţă şi Securitate (ISAF).

După opt ani, Batalionul 151 Infanterie a fost dislocat din nou în Afganistan în provincia Zabul. Ameninţările au fost aceleaşi, specifice insurgenţei, cu perioade de suişuri şi coborâşuri, ceea ce a făcut ca misiunea Batalionului 151 Infanterie să fi fost din nou o provocare. Atuurile ,,Lupilor Negri” au fost forţa de grup şi determinarea. În anul premergător anunţatei retrageri militare din Afganistan, efortul militarilor Batalionului 151 Infanterie s-a îndreptat spre sprijinirea populaţiei şi administraţiei locale şi a structurilor de securitate afgane.

Timp de peste şase luni, militarii ieşeni au desfăşurat în Afganistan, alături de partenerii de coaliţie şi în parteneriat cu Forţele de Securitate Naţionale Afgane, misiuni pentru sprijinirea guvernului Republicii Islamice Afganistan, incluzând atât acţiuni împotriva forţelor insurgente, cât şi participarea la eforturile de reconstrucţie şi dezvoltare, de construire a capacităţilor locale, în particular în domeniul guvernării, extinderii legitimităţii şi eficienţei forţelor de securitate locale şi pentru impunerea legii.

Fie că a fost vorba despre procedurile de operare în acţiunile specifice contrainsurgenţei, fie că a fost vorba de proceduri pe linie logistică, de comunicaţii sau de altă natură, toate au făcut parte din sprijinul pe care ,,Lupii Negri” l-au acordat necondiţionat militarilor şi populaţiei afgane.

Activitatea desfăşurată de militarii Batalionului 151 Infanterie ,,Lupii Negri”, a fost apreciată de către partenerii de coaliţie, o parte dintre ei fiind decoraţi astfel:  2 militari cu Bronze Star Medal, 10 militari cu Army Commendation Medal şi 142 militari Non Article 5 Medal.

Sunt realităţi care ne dau speranţa că misiunea Batalionului 151 Infanterie nu a fost în zadar şi că viaţa localnicilor va fi un pic mai bună odată cu trecerea militarilor ieșeni prin Provincia Zabul.

Istoricul Batalionului 151 Infanterie „RĂZBOIENI”   http://www.bg15mc.ro/?page_id=98

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea