Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Instructorii din Golden Lions

Miercuri, 15/05/2013
maior Adrian Jianu

Mai bine de o lună a durat pregătirea militarilor dintr-un batalion al Armatei Naţionale Afgane, în baza înaintată Eagle, pentru executarea unei şedinţe de tragere cu armamentul greu de infanterie. Este binecunoscut faptul că unul dintre obiectivele militarilor români este şi acela de a consilia şi ajuta partenerii afgani în procesul de instrucţie, astfel încât să fie capabili să preia responsabilitatea securităţii provinciei, după retragerea forţelor româneşti.

Un astfel de episod s-a încheiat de curând în provincia Zabul, unde instructori români de la "GOLDEN LIONS", cu experienţă în slujba aruncătoarelor, şi-au adus aportul în instruirea mai tinerilor şi neexperimentaţilor colegi afgani.

Pe lîngă şedinţele de cunoaştere armament, au existat şi şedinţe de instrucţie la aruncătoare, astfel încât, militarii afgani au putut executa tragerea în condiţii de securitate maximă. A fost nevoie de răbdare pentru că noţiunile de timp şi încadrare strictă în program la partenerii afgani nu sunt foarte importante, iar instructorii noştri au dat dovadă de flexibilitate pentru a desfăşura şedinţele în condiţii optime.

„Deşi nu au suficiente resurse materiale pentru instrucţie, majoritatea şi-a exprimat dorinţa de a-şi însuşi caracteristicile şi destinaţia armamentului greu de infanterie dar şi de a se instrui cât mai bine. Au fost şi bariere legate de încadrarea în program dar le-am depăşit, încercând să dăm dovadă de indulgenţă. Militarii afgani au fost mult mai receptivi la partea practică a şedinţelor decât la cea teoretică, considerând că este mai important să ştie cum să folosească aruncătoarele, decât care sunt caracteristicile acestora.

Este prima serie din acest batalion care a executat tragerea, iar pentru mine care am o experienţă de 12 ani, este un motiv de satisfacţie profesională. A fost mult mai greu decât în lucrul cu românii dar şi satisfacţia este pe măsură”, ne-a spus plutonierul major Mihai Crişan.

Activitatea s-a desfăşurat cu sprijinul instructorilor afgani cu experienţă, mai ales că pentru militarii afgani există mai puţină rigoare în executarea instrucţiei. De aceea, implicarea acestora în implementarea disciplinei a fost foarte utilă.

Plutonierul major Romeo Bun ne explică faptul că „instructorii afgani pe care i-am mentorizat aveau ceva din disciplina noastră militară şi asta datorită faptului că au fost cândva instruiţi tot de români, de la ANA training. Acum ne-a fost mai uşor să lucrăm cu ei, întrucât aveau cunoştiinţele de bază necesare.

Tot timpul am fost de părere că rezultatul lucrului cu aruncătoarele se vede la trageri. Acolo este examenul real al tuturor orelor petrecute la câmpul de instrucţie.

Chiar sunt bucuros că finalitatea muncii noastre s-a văzut în modul organizat şi disciplinat în care s-a executat tragerea, precum şi în rezultatele obţinute.”

La încercarea de a interacţiona cu instructorii afgani, şeful artileriştilor de la batalionul Armatei Naţionale Afgane, căpitanul Abdulah Mohammad, ne-a răspuns scurt, fără prea multe explicaţii, suficient cât să reprezinte concluzia activităţii desfăşurate în comun: "ochii nu mint niciodată. Românii sunt oameni cumsecade."

N-am reuşit să reţinem cum se zice ,,GATA BULA? GATA!” în dialectele Dari sau Pashtu şi nici cum se traduce ,,încadrarea la o furcuţă”, dar am reţinut că implicarea în procesul de instrucţie şi profesionalismul militar nu au graniţe. Totodată, este o certitudine că prin strădania militarilor de la "GOLDEN LIONS", partenerii batalionului Armatei Naţionale Afgane, au executat tragerea în condiţii foarte bune. Un motiv de mândrie pentru militarii arădeni, întrucât rezultatele obţinute au fost peste aşteptări.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea