Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Huţulii militari, invitaţi speciali la un eveniment de profil

Vineri, 26/07/2019
plutonier adjutant Marius Sfârlea

Răspunzând invitaţiei Direcţiei de creştere, exploatare şi ameliorare a cabalinelor din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, de a participa la Adunarea Generală a Federaţiei Internaţionale a Crescătorilor de Cai de Rasă Huţulă (Hucul International Federation), militarii Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” din Vatra Dornei, alături de invitaţi Austria, Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria au fost prezenţi, joi 25 iulie, la sediul hergheliei Lucina. În cadrul acestui eveniment, detaşamentul de militari condus de sublocotenentul Alexandra Lucuţari a prezentat invitaţilor modul de samarizare a armamentului greu de infanterie pe caii huţuli.
***
Herghelia Lucina se află în comuna Moldova - Suliţa, judeţul Suceava, adăpostită între Obcinile Bucovinei. Istoria acesteia începe în anul 1788, atunci când Comandamentul de Remontă al Armatei Austro-Ungare a luat în arendă un teren în cătunul Lucina de la Domeniile Fondului Religiilor din Bucovina, cu scopul de a amenaja acolo o secţie de creştere a cailor.
***
Încă de la constituirea în România, la 3 noiembrie 1916, a primului batalion de vânători de munte, calul huţul a însoţit permanent vânătorii de munte, rolul acestuia în misiunile specifice zonelor montane fiind extrem de important. Militarii fiind nevoiţi să lupte în zonele greu accesibile tehnicii, au avut mereu alături caii huţuli pentru samarizarea şi transportul echipamentelor şi armamentului greu de infanterie şi de artilerie.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea