Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Forţele din spatele frontului Scorpionilor Galbeni

Luni, 01/07/2013
Maior Sorin Homeag

Nu de puţine ori la sosirea în bazele operaţionale înaintate din aria Batalionului 2 Manevră Scorpionii Galbeni, după executarea misiunilor specifice unei zile, am auzit: „...mergeţi la masă, mâncarea e foarte bună, Dorel, Antonio, Călin, Marius, Dorin, au pregătit o ciorbă ca la mama acasă”, amintinidu-ţi pe loc de reţetele bunicii, parcă îţi mai alină dorul de casă şi măcar pentru câteva minute uiţi că te afli la mii de kilometri distanţă.

Dar pentru a vedea exact cum au stat lucrurile, fără de care aşa cum le place logisticienilor să spună, pe bună dreptate, forţele de manevră nu ar putea acţiona la capacitate maximă, am stat de vorbă cu maior Viorel Oglavie, ofiţerul din structura logistică. Colegul nostru, intendant de meserie, a avut misiunea de a răspunde în mod special de asigurarea hrănirii şi echipării militarilor batalionului.

„Până la savurarea preparatelor culinare, cererile de alimente au trebuit să prindă contur pe teren, iar produsele alimentare să fie transportate prin intermediul cotractorilor civili afgani în aria de operaţii a batalionului. Activitatea de încărcare a alimentelor din cadrul depozitului de class one din Camp Apache a fost considerabilă şi de aceea vreau să sublinez implicarea şi efortul caporalilor clasa a-III-a Preda Ovidiu, Huştea Liviu şi Czibere Attila, care săptămînal au încărcat în medie aproximativ 10 camioane cu alimente.” - maior Viorel Oglavie.

,,Programul nostru al militarilor de la class one începe în fiecare zi înainte de răsăritul soarelui, cu deplasarea în imediata apropiere a bazei militare înaintate Apache, în parcarea special amenajată pentru staţionarea camioanelor contractorilor civili afgani. Aici în timp ce colegul meu caporal clasa a-III-a Huştea Liviu, asigură protecţia perimetrului, în care eu verific documentele de însoţire ale şoferilor afgani, caporalul clasa a-III-a Czibere Attila este în permanenţă gata de acţiune, la volanul maşinii blindate. După ce procedurile de intrare în FOB Apache au fost îndeplinite, ne deplasăm la locul special destinat depozitării alimentelor (Class one), la containerele frigorifice foarte mari, cu temperaturi de -20 de grade. Aici împreună cu personalul civil contractual de diferite naţionalităţi, încărcăm camioanele, conform cererilor înaintate de compartimentul nostru logistic. Instalaţia de răcire, a fiecărui camion, o verificăm de fiecare dată înainte de a începe încărcarea produselor alimentatre, astfel putem fi siguri ca vor ajunge în condiţii foarte bune la colegii noştrii” ne spune caporalul clasa a III-a Ovidiu Preda.

Indiferent cât de bună este mâncarea în altă parte, parcă tot mai bun este meniul nostru tradiţional românesc.

Produsele alimentare au ajuns în FOB, pe mâna maeştrilor noştri culinari, plutonier major Călin Buboi, caporalii clasa a-III-a Dorel Tuns, Antonio Pantiş, Marius Călina, Dorin Pătru care în permanenţă au făcut eforturi pentru îmbunătăţirea meniului zilnic, astfel încât să se aducă un pic din bucătăria noastră, aici peste hotare. Activitatea acestora este intensă, programul lor se pliază pe cel al luptătorilor de la „Yellow Scorpions”, astfel încât porţiile de mâncare să fie gata la timp.

Experienţa, reţetele pe care le cunoaşte fără să mai răsfoiască vreun îndrumator îl fac pe bucătarul Dorel Tuns, militar cu experienţă în armată similiară cu vârsta majoratului, să afirme: “dacă de la masă colegii mei pleacă mulţumiţi, cu siguranţă reuşesc să se concentreze asupra misiunilor mult mai bine, iar mulţumirea de pe feţele lor este calificativul meu şi al colegilor mei bucătari. Respectul reciproc şi bucuria lucrului bine făcut sunt două dintre condimnetele importante care stau la baza preparatelor mele.”

Echipat în permanenţă pentru a câștiga parcă pentru a nu ştiu câta oară finala concursului ”master chef”, plutonier major Călin Buboi, îţi atrage atenţia fără să vrei şi te face să mănânci mai cu poftă tot ce pregăteşte cu multă trudă.

„Orele matinale care ne-au găsit pe noi bucătarii, împreună cu colegii care ne ajută pentru a pregăti micul dejun, temperaturile ridicate din laboratoarele noastre, au fost uitate instantaneu atunci când un coleg, partener american, militar sau poliţist afgan a venit şi a mai cerut o porţie de mâncare, spunându-mi, „Good Job!”, simţind o bucurie nemărginită, ce mereu m-a automotivat în obţinerea de noi aprecieri ale reţetelor noastre culinare.” - caporal Antonio Pantiş.

Adevărul acesta este, atunci când pui suflet, orice lucru iese mai bine, iar mâncarea este mult mai gustoasa. Acum când noi, „Scorpionii Galbeni”, ne apropiem de finalul misiunii, le mulţumim tuturor logisticienilor pentru efortul depus, iar colegilor noştrii bucătari le spunem că din filmul povestirii misiunii noastre, gustul preparatelor lor va face parte, şi des se va auzi replica „ sărut-mâna pentru masă!”

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea