Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Florinel Enache a revenit acasă

Miercuri, 15/05/2013
plutonier-adjutant Cristian Surugiu

Plutonier-adjutant principal Florinel Enache, rănit în misiune în Afganistan în urmă cu un an, a revenit astăzi acasă, fiind însoţit de fiul şi soţia sa.

Florinel Enache fost aşteptat pe aeroportul militar Otopeni de către colegii din Brigada 282 Mecanizată „Unirea Principatelor” şi a fost întâmpinat de către ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şi comandantul Brigăzii 282 Mecanizată, general de brigadă Adrian Tonea.

În cinstea sosirii eroului a fost organizată o ceremonie militară în cadrul căreia plutonierului-adjutant principal Florinel Enache i-a fost înmânată Medalia Naţională Serviciul Credincios - clasa I, cu însemn de război, pentru militari, conferită de preşedintele României, Traian Băsescu. Totodată, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, i-a conferit plutonierului-adjutant principal Florinel Enache Emblema de Onoare a Armatei Române cu însemn de război.

Plutonierul-adjutant principal Florinel Enache va fi internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“ (SUUMC), unde este amenajat un spaţiu special necesităţilor medicale ale pacientului. Un medic al Spitalului Militar s-a aflat în SUA pentru a strânge toate datele de la specialiştii americani referitoare la nevoile de recuperare şi condiţiile de spitalizare.

La SUUMC, militarul va beneficia de asistenţa medicală a unei comisii pluridisciplinare de medici specialişti, care va pune în aplicare conduita terapeutică şi programul de recuperare medicală, pe baza tuturor datelor medicale puse la dispoziţie de către medicii specialişti americani care l-au tratat pe militar în ultimul an (în paralel se va stabili şi situaţia medico-militară).

***

Pe 4 mai 2012, plutonierul-adjutant principal Florinel Enache din Batalionul 280 Infanterie, aflat in misiune in provincia Zabul, a suferit rani grave în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executarii unei misiuni de cercetare terestra şi securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, Kabul-Kandahar, din Afganistan.

Pe 7 mai 2012 militarul a fost evacuat la Centrul Militar Regional Landstuhl, Germania, iar pe 22 mai 2012 Florinel Enache este Transferat la Centrul Medical Militar Naţional „Walter Reed” din Bethesda, Maryland, Statele Unite ale Americii, unde specialiştii americani au depus tot efortul pentru salvarea şi recuperarea militarului român.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea