Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Exerciţiul multinaţional VIGOROUS WARRIOR-17

Marţi, 19/09/2017
Lt. Alexandru Helerea

Militari din Forţele Terestre Române participă în perioada 4-22 septembrie, la exercițiul multinațional “Vigorous Warrior 17” (VW17), care se desfășoară la Lehnin, Germania. Exercițiul cu focus medical este organizat de Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară (MILMED COE), are drept scop instruirea în comun și evaluarea interoperabilității și capacității de manevră tactică, inclusiv redislocarea formațiunilor medicale de nivel ROL 2 Framework Nation Concept.

De asemenea, se are în vedere capacitatea de răspuns la un număr mare de victime ca urmare a unei operații militare, interacțiunea dintre entități medicale militare și civile, naționale, multinaționale și de drept privat, cu accent pe cooperarea civil-militară, evaluarea continuității asigurării asistenței medicale pe întreg lanțul de evacuare, precum și evaluarea capacității de răspuns în cazul unui incident biologic (declanșarea unei epidemii).

Forţele Terestre Române participă la acest exerciţiu cu un modul medical, postoperator, sterilizare și formațiune medicală de tip ROL 1.

La exercițiu iau parte aproximativ 900 de militari din 27 de țări membre ale NATO și partenere. Exercițiul VW17 se află la a patra ediție și se desfășoară cu o ritmicitate de doi ani – în 2011, în Ungaria, în anul 2013, în Germania, și în 2015, în Cehia. În acest an, România are cea mai consistentă contribuție de la înființarea exercițiului.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea