Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Exerciţiul multinaţional „Rapid Trident 2013”

Marţi, 09/07/2013
Căpitan Claudiu GHERMAN şi Maistru militar Radu MUREȘAN

În perioada 08 - 19 iulie 2013 un detaşament de aproximativ 70 de militari din Forţele Terestre Române participă la Exerciţiul multinaţional „Rapid Trident 2013” care se desfăşoară la Centrul internaţional de menţinere a păcii „YAVOROV” din regiunea Lviv, Ucraina.

Organizat în cadrul programului „Parteneriat pentru Pace”, exerciţiul se află la a 8-a ediţie. În acest an, pe parcursul celor două săptămâni de exerciţii vor fi implicaţi circa 1300 de militari din 19 ţări: Armenia, Estonia, România, Moldova, Bulgaria, Danemarca, Ucraina, Turcia, Canada, Serbia, Polonia, Suedia, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Serbia, Marea Britanie, Norvegia şi SUA.

Detaşamentul românesc este format din două plutoane de infanterie din Batalionul 811 Infanterie “DEJ”, un pluton de paraşutiști compus din militari proveniţi din Batalionul 317 Cercetare „VLĂDEASA”, Batalionul 313 Cercetare „GEMINA” şi Centrul de instruire operaţii speciale, precum şi ofiţeri subofiţeri de stat major de la Batalionul 815 Tancuri „MIHAI VODĂ”, comandamentul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” şi Statul Major al Forțelor Terestre.

Militarii români vor fi implicaţi în diferite faze de instruire la nivel de companie şi batalion, îndeplind în cadrul exerciţiului misiuni specifice operaţiunilor de menţinere a păcii. Se vor efectua antrenamente practice la punctele de comandă şi control, escortarea convoiului, parașutări în dispozitivul inamic, operaţiuni de cercetare–patrulare etc.

La ceremonialul de deschidere desfășurat în data de 8 iulie pe platoul Centrului internaţional de menţinere a păcii „YAVOROV” din Ucraina au fost prezenți membrii delegațiilor celor 19 ţări precum şi reprezentanți ai presei locale.

În cuvântul de bun venit, co-directorul ukrainian al exercițiului generalul maior Veaceslav NAZARKIN a declarat că „…este o bună tradiţie din 2006 încoace, să găzduim exercițiul multinațional RAPID TRIDENT. Scopul nostru este de a desfăşura activităţi în comun, militari din țări diferite, pentru a fi pregătiţți să ducem acțiuni antiteroriste în operații multinaționale.

Particularitatea exerciţiului este demonstrarea capabilităţilor prin cooperare multinaţională între trupele de aviaţie, paraşutişti şi forţe terestre.
Doresc tuturor participanţilor sănătate, rezultate excelente în executarea exerciţiului, succes şi inspirație.

Colonelul american Alfred RENZI, co-director al exerciţiului din partea armatei americane, a mulțumit în numele său şi a comandantului armatei SUA din Europa, generalul locotenent Donald CAMPBELL în primul rând armatei Ucrainiene pentru gazduirea exercițiului şi a apreciat oportunitatea de a se antrena alături de militarii ucrainieini şi ai celorlalte armate prezente. „împreună, în spiritul prieteniei şi a Parteneriatului pentru Pace, 17 ţări vor lucra împreună ca o echipă pentru executarea sarcinilor, pentru dezvoltarea interoperabilităţii şi creşterea încrederii între ţările participante. ”

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea