Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Echipa Invictus România la Jocurile paralimpice Invictus Games din Toronto 2017

Luni, 25/09/2017
Locotenent Alexandru Helerea

2 octombrie - Invictus România au sosit acasă! Militarii noștri care au reprezentat România la Invictus Games Toronto 2017 au aterizat pe Aeroportul Internațional "Henri Coandă" din Otopeni şi au fost întâmpinaţi de către ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, şeful Statului Major General, general Ionel-Nicolae Ciucă, familii şi colegi, nerebdători să îi vadă pe campionii noştri! Felicitări, dragi camarazi! Bine ați venit acasă!

1 octombrie - Festivitatea de inchidere a Jocurilor Paralimpice Invictus Games Toronto 2017. România a fost reprezentată la Toronto de 15 militari răniţi sportivi, care au participat în mod exemplar la cele șase discipline sportive individuale - tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism şi înot.

30 septembrie - AUR pentru România! Festivitatea de premiere - Tir cu arcul Invictus Games Toronto 2017. Echipa României, formată din Ionuț Butoi, Dorin Petruț și Nicușor-Augustin Pegulescu, a câștigat medalia de aur în finala de tir cu arcul, compound, la Invictus Games Toronto 2017!

29 septembrie - Ionuț Butoi, medalia de argint în finala de la tir cu arcul Compound Invictus Games Toronto 2017. Ionuţ Butoi a fost rănit în Afganistan, în misiune, acum 9 ani. A supravieţuit exploziei unei bombe artizanale, dar a plătit un preţ scump. A rămas ţintuit într-un scaun cu rotile. Dar a luat totul de la capăt şi a dovedit că este un învingător. Ionuţ Butoi, campion naţional la tir cu arcul, a fost distins cu medalia de argint la Jocurile Invictus.

26 septembrie - Locotenentul Ciprian Iriciuc, a obținut bronz la proba de canotaj în sală. O nouă medalie pentru România la Jocurile Paralimpice Invictus! Locotenentul Ciprian Iriciuc a obținut bronz la proba de canotaj în sală. A fost rănit în anul 2015, în Afganistan, iar în urma incidentului a rămas cu o schijă în plămân. Tot la proba de cantoaj în sală, plutonier major Dumitru Paraschiva a terminat pe locul 5. Felicitări militarilor noştri şi succes în continuare!

25 septembrie - Pe locuri, fiţi gata…START!!! Prima zi a competițiilor Invictus Games Toronto a fost dedicata atletismului, astfel, Laurențiu Șerban, Doru Hamza și Bogdan Dragomir fiind primii care au trecut prin emoțiile concursului. Cei trei invictuși care concurează sub culorile tricolorului nostru și-au asigurat locurile in finală, obținând timpi favorabili și clasări foarte bune pentru a accede în finalele probelor, astfel: Șerban Laurențiu la proba de 100 m, 200 m, 400 m și 1500m; Bogdan Dragomir la proba de 200 m iar Hamza Doru la proba de rezistență de 1500 m. La probele de calificări de astăzi militarii români au avut parte de o surpriză plăcută, aceștia fiind încurajați de ministrul apărării naționale Mihai-Viorel Fifor și șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă.

23 septembrie - Start Invictus Games Toronto 2017

La Air Center Canada din Totonto a avut loc ceremonia de deschidere a jocurilor paralimpice Invictus Games 2017 Toronto, Canada. Într-o atmosferă grandioasă, plina de încărcătură emoțională pentru fiecare suflet prezent la eveniment, cei  550 de sportivi din cele 17 națiuni participante la competiție s-au prezentat audienţei prezente în sală dar și întregii lumi.
La activitate au luat parte în tribună prinţul Harry al Marii Britanii, Melania Trump, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, oficialități militare și civile precum si ministrul apărării naționale Mihai-Viorel Fifor și șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

 22 septembrie - În pregătirea pentru deschiderea jocurilor paralimpice Invictus Games Toronto 2017

Militarii „invictuşi” români au intrat în febra competiţiei, programul acestora fiind deja încărcat cu antrenamente şi şedinţe tehnice. O surpriză onorantă şi placută a reprezentat vizita Prinţul Harry al Marii Britanii la antrenamentul echipei de volei din şezut când Alteţa Sa a stat de vorbă minute în şir cu militarii români. Mâine va fi ziua cea mare în care lotul român va fi prezentat împreună cu celelalte echipe într-o grandioasă ceremonie la Air Canada Centre ce va marca deschiderea jocurilor Invictus Games Toronto 2017.

* * *

România va fi reprezentată la Toronto de 15 militari răniţi sportivi, care vor participa la șase discipline sportive individuale - tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism şi înot. La acestea se adaugă, ca sport de echipă, volei din poziţia şezând. Succes militarilor din ForȚele Terestre Române răniți în teatrele de operații participanți la „Invictus Games Toronto 2017”.

Participarea delegaţiei României la aceste jocuri arată valorile specifice militarilor români: spiritul de învingător, coeziunea luptătorilor şi solidaritatea umană.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea