Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Daruri, zâmbet şi culoare pentru Apuseni

Marţi, 10/12/2019

Corpul Cadeţilor „Gl.mr. Nicolae Uscoi” din Sibiu s-a alăturat proiectului „Izolaţi în România”, participând, sâmbătă, 7 decembrie, la activitatea "Daruri, zâmbet şi culoare pentru Apuseni", desfăşurată în localitatea Râmeţ, judeţul Alba. Iniţiativa a aparţinut studentului plutonier Onisim Roşu, care împreună cu alţi 34 de colegi şi şase elevi de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, comandanţi, profesori, instructori şi sponsori, au ajuns la cele 176 de familii izolate din comuna Râmeţ „cu daruri, cu zâmbet şi culoare”.

Tinerii au pornit spre locuitorii din Râmeţ cu aproximativ 1500 kg de alimente şi au revenit acasă cu lecţii de viaţă, cu sufletul împlinit şi cu speranţe de mai bine.

La primăria din localitate s-au împărţi în echipe, în funcţie de zonă şi de numărul de gospodării. Au pornit la pas, cu raniţa plină de alimente, iar entuziasmul nu i-a lăsat să simtă oboseală. „Haina militară, iubirea faţă de ţară şi de oameni ne-au impulsionat să demarăm acest proiect.

Suntem de părere că omul trebuie iubit şi protejat indiferent că este pace sau război. Am reuşit să strâng 34 de studenţi ai academiei, mai mult de jumătate dintre ei fiind în anul I, deoarece am considerat că datorită acestei activităţi vor găsi motivaţia să demareze proiecte şi să-şi întărească spiritul civic.

La fiecare casă simţeai emoţie, iar după ce părăseai incinta rămâneai cu sufletul împlinit, cu bucuria faptului că ai ajutat şi cu o poveste frumoasă de împărtăşit. Principala bucurie a oamenilor a fost faptul că ne-am pus la masă cu ei şi am povestit. Din cauza izolării rar se întâmplă să fie vizitaţi. Ne-au întâmpinat cu braţele deschise şi ne-au rugat stăruitor să le trecem pragul.

Am rămas impresionaţi de traiul oamenilor din zonă. Majoritatea se ocupă cu creşterea animalelor, iar izolarea a putut să le întărească caracterul, trupul şi sufletul.

Există un singur medic, o singură alimentară, iar din cauza dispersiei cătunelor oamenii coboară o dată la câteva săptămâni pentru a se aproviziona. După ce am terminat activitatea am plecat cu mândrie în suflet, plini de speranţă pentru o lume mai bună şi bucuroşi că am făcut parte din această acţiune umanitară.

Locuitorii ne-au putut dezvălui esenţa fericirii. Traiul, deşi greu, nu-i supăra, fiindcă se simt liberi. Aici este o lume liniştită în care tumultul oraşelor nu a pătruns, globalizarea nu este prezentă, iar poluarea şi zgomotul nici atât. Oamenii se cunosc între ei şi se ajută, nu există dispute fiindcă aici toţi se bazează unul pe celălalt”, a povestit Onisim Roşu.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea