Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

CONSUETUDINIS VIS MAGNA EST- Forţa obiceiului este mare

Vineri, 26/04/2013
Maior Sorin Homeag

Dorinţa normalităţii şi puterea forţei conservatorismului în mâinile militarilor românce

Echipa FET (female engagement team) condusă de locotenent Oana Zeimen, formată din plutonier adjutant principal Veronica Ştefan şi sergent major Daniela Matei, a Batalionului 2 Manevră "Scorpionii Galbeni" din Timişoara, dislocată în teatrul de operaţii din Afganistan, execută misiuni în sprijinul subunităţilor de manevră prin angajarea populaţiei feminine din localităţile din aria de operaţii şi obţinerea de efecte, altele decât cele obţinute de militarii bărbaţi.

,,Dacă sub regimul fostei uniuni sovietice femeile au trăit urmând modelul mai aproape de cel occidental, o dată cu venirea la putere a opresiunii talibanilor rolul lor în societate a fost redus, trimis mult spre limita inferioară.

Femeile care erau aveau meserii de doctor, profesori sau care chiar ocupau poziţii politice au fost concediate, rămânând fără nici o posibilitate de venit.

La ora actuală în Afganistan femeile nu au drept de vot, majoritatea nu se pot deplasa neînsoţite sau neacoperite de tradiţionalul ,,burqa’’, acel ,,voal’’ care acoperă faţa. Mariajul are loc la o vâsrtă fragedă 12, 13 ani, de multe ori cu scopul aplanării unor conflicte sau întărirea legăturilor între familii. Şi totuşi dorinţele şi necesităţile lor sunt la fel ca a oricărei femei de pretutindeni.

Dacă rolul femeilor a fost minimizat în ultima perioada de timp, acesta a început să crească semnificativ prin înfiinţarea unor asociaţii cu fundament agricol şi prin deschiderea de centre de producţie, care oferă femeilor şansa de autofinanţare şi constituie primii paşi către o participare activă la mediul social şi economic al comunităţii pe care o reprezintă’’ a relatat locotenent Oana Zeimen.

Participarea feminină la shura le-a oferit şansa de lua parte efectiv la discuţiile ce aveau ca subiect dezvoltarea mediului social şi economic. Deschiderea unui atelier de croitorie, exclusiv pentru femei este doar un exemplu că se poate.

Centrul de croitorie a fost inaugurat cu ceva timp în urmă de militarii aparţinând Task Force 33 ,,Posada”, iar echipei FET a Batalionului 2 Manevră "Scorpionii Galbeni" i-a revenit misiunea să monitorizeze printre altele respectarea angajamentelor şi bunul mers al lucrurilor.

La drum s-a plecat cu o singură condiţie impusă de militarii români şi acceptată de toţi cei care au participat la discuţii, aceea de a fi angajate la acest atelier de croitorie, femeile care sunt întreţinătoare de familie, provenite din rândul văduvelor, persoanelor singure, fără venit.

,,Acest lucru a fost respectat întocmai şi iată că la a treia vizită am constatat cu bucurie că sunt la a doua linie de producţie, au şi un manager de marketing bărbat, dat fiind faptul că femeile nu sunt lăsate să vândă în bazar, iar din rândul celor 16 lucrătoare, au un manager femeie de producţie.

Au confecţionat articole de îmbrăcăminte extraordinare pentru bărbaţi, pentru copii, cât şi pentru femei. Am fost plăcut surprinsă să văd foarte mulţi copii din zonă îmbrăcaţi în hainele croite în acest atelier creat cu sprijinul militarilor români.

Aceste articole de îmbrăcăminte se vând foarte bine în bazarul din Shah Joy, iar banii proveniţi din comercilizarea lor se împart în mod egal între femeile afgane, care cu migală le confecţionează. Le-am arătat că se poate, modelul există numai să-l împrumute, dar aspectul cel mai important este să se treacă peste conservatorismul specific în care femeia afgană nu trebuie să stea numai în casă, să nu ia contact cu absolut nimeni în afară de familia din care face parte. Femeia nu mai trebuie considerată ca un bun al familiei, trebuie sa devină un membru activ al societăţii din care face parte’’, mi-a relatat plutonier adjutant principal Veronica Ştefan, componentă a echipei FET din cadrul Batalionului 2 Manevră Scorpionii Galbeni.

VIZITĂ LA SPITALUL DIN SHAH JOY

Echipa FET (female engagement team) a vizitat pacientele spitalului, şi au reuşit să aducă un zâmbet, prin simbolicele daruri oferite din suflet de româncă.

Echipa FET (female engagement team) din cadrul Batalionului 2 Manevră Scorpionii Galbeni, au efectuat o misiune specifică în cadrul spitalului din localitatea Shah Joy.

Unitatea sanitară împărţită pe secţii de specialitate, pentru copii, pentru femei, însă surprinderea a fost când au aflat că spitalul nu are nici un medic specialist. Toţi medicii specialişti doresc să lucreze în mediul privat, din Kabul, Kandahar, Qalat. Toate din cauza salariului mic pe care îl au, aproximativ 100 de dolari pe lună; chiar recent a plecat singura femeie medic din spital, invocând acelaşi motiv. Medicii sunt şcolarizaţi la Kabul, în cadrul facultăţii de medicină din capitala Republicii Islamice Afganistan.

Doctorul Fahimullah, de cinci ani directorul spitalului, este foarte mulţumit de toţi militarii români care i-au trecut pragul spitalului în tot acest interval de timp. Doctorul le-a spus că îi este destul de greu în asigurarea medicamentelor, spitalul primind bani pentru numărul de locuitori ai districtului, dar în realitate serviciile medicale deservesc de patru ori mai mulţi locuitori, populaţia a patru districte.

Medicii încearcă să facă o treabă foarte bună, numai luna trecută s-au născut 160 de copii. Este considerat un salt ţinând cont de statisticile sumbre care indică o mama decedată la trei naşteri. Principala cauză este refuzul deplasării la spital pentru a da naştere copilului.

Personalul medical din spitalul din Shah Joy este mulţumit de munca lor, dar din discuţiile cu sătenii, pe timpul misiunilor de angajare a populaţiei din localităţile din aria de operaţii a batalionului, aceştia spun că sunt nemulţumiţi de calitatea asistenţei medicale acordate, un număr mult prea mare de pacienţi faţă de capacitatea spitalalului, precum şi lipsa medicamentelor.

,,Este un privilegiu pentru mine faptul că am posibilitatea să interacţionez cu femeile afgane, să le cunosc problemele, trăirile şi să aduc o raza de soare pe un cer atât de înnorat. Emoţiile ce mă încearcă când merg impreună cu echipa din care fac parte, pentru prima dată într-un sat, se risipesc la primirea veştii că ne permit să discutăm cu populaţia feminină.

Bucuria de pe chipurile copiilor şi ospitalitatea mamelor risipesc orice sentiment avut la intrarea în sat, iar în următorul moment ne găsim împărtăşind emoţii şi strângeri de mână.

Sunt conştientă că prezenţa noastră aici nu le poate rezolva toate problemele, dar cu ajutorul nostru pot cunoaşte eventualele soluţii pentru acestea, soluţii care există care le sunt la îndemână.

La ultima vizită în localitatea Fateh Shelal, am avut ocazia să întâlnim treizeci de femei care ne-au primit cu căldură, ne-au strâns mâinile cu drag, invitându-ne în casa lor considerându-ne oaspeţi. Am reuşit să facem un training pe linie de igienă, femeile au fost foarte deschise, m-a bucurat faptul ca fără inhibiţii ne-au întrebat ce trebuie să facă, cum trebuie să facă şi au ascultat cu atenţie indicaţiile noastre. Cât despre copiii, ei vorbesc limbajul universal al dragostei şi al inocenţei. Fiecare intereacţiune cu ei reprezintă seva hrănitoare a sufletului meu. În ochii femeilor afgane şi a pruncilor lor găsim cea mai puternică motivaţie pentru munca noastră. Am convingerea că prin munca nostră, vom reuşi să contribuim la conturarea unui viitor mai bun’’ ne-a dezvăluit sergent major Daniela Matei.

Noi, echipa FET a Batalionului 2 Manevră Scorpionii Galbeni, fiind egale în drepturi şi şanse, cu colegii noştrii, încercăm ca rezultatele muncii noastre să fie la nivelul cerinţelor şi profesionalismului impuse de o armată modernă.”  - locotenent OANA ZEIMEN.

Echipa FET a Batalionului 2 Manevră Scorpionii Galbeni va continua să ofere sprijinul necesar pentru includerea efectivă a femeilor afgane în societatea guvernată exclusiv de bărbaţi şi de a conştientiza rolul lor în creşterea viitoarelor generaţii, prin promovarea programelor de educaţie şi sănătate, dar nu în ultimul rând prin implicarea activă alături de bărbaţi în guvernarea ţării la nivel districtiual, provincial şi naţional.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea