Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Combined Resolve II ROT 14-04 - Exerciţii tactice cu trageri de luptă

Marţi, 17/06/2014
Maior Ion Adrian Curiman

După o primă familiarizare cu Poligonul din Grafenwoehr şi cu facilităţile de instruire pe care le oferă acesta, în cadrul recunoaşterilor din fiecare poligon în care urmează să se defăşoare acţiuni tactice sau trageri de luptă, antrenamentele pentru exerciţiul multinaţional de tip CALFEX au continuat cu exerciţii tacticce tip LFX de nivel pluton.

Primii care au tras au fost militarii Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”. Joi, 12 iunie, de la primele ore ale dimineţii au pornit motoarele şi s-au deplasat în poligonul stabilit, conform planificării, hotărâţi să pună ”Jderii” la treabă.

Ca la orice tragere cu muniţie reală adrenalina creşte treptat, începând cu primul cartuş întrodus în încărcător sau în bandă şi până pe aliniamentul de tragere, acolo unde nu auzi decât comenzile scurte şi precise pe care le primeşti de la comandantul tău: „Debarcaţi!” şi grupa de infanterie debarcă din MLI. Comunicări scurte se aud: „Mă deplasez!”, „Te asigur!” urmată de un ropot de gloanţe..... Ai luat poziţia de tragere, iar în faţă vezi doar... câmpul. Inamicul parcă invizibil aşteaptă. Pentru o fracţiune de secundă timpul parcă se opreşte în loc. Dar ţintele apar şi ceasul începe din nou să bată. Gloanţele suieră în văzduh. Totul se-nvăluie în fum şi în miros de „praf de puşcă”. Ţintele au fost lovite şi s-au prăbuţit în adăpost sau „de bătrâne” (nelovite, coborâte în locaşul de siguranţă prin comanda operatorului), iar despre aceasta nu vei afla decât la „Analiza Post Acţiune” atunci când comandantul de subunitate, prezintă rezultatele reieşite din calculator privind eficienţa tragerii, îţi va spune unde a fost bine sau unde trebuia făcut altfel şi de ce.

Subunitatea înaintează desfăşurată pentru luptă, zona este un câmp deschis, după o pădurice patru tancuri inamice sunt pregătite de acţiune. Se aude o comandă scurtă şi prima bubuitură. Trăgătorii la aruncătoarele protative de grenade AG-7 au început să execute foc asupra blindatelor, carcasele metalice răsună la lovire, cîmpul se umple de fum, loviturile strapung blindajul. Ţintele au fost lovite... bătălia continuă.

Nu acelaşi lucru se petrece cu operatorii de la tunul de 25 mm de pe maşina de luptă a infanterie, ”de care depinde reuşita acţiunii unei subunităţi: grupă, pluton sau companie. Focul precis executat de aceştia este foarte puternic şi esenţial în ducerea acţiunilor de luptă – a ţinut să precizeze comandantul companiei, căpitanul Florentin Cîrstea. Din acest motiv mi-am propus ca, pentru exerciţiul de tip LFX de nivel companie care se va desfăşura săptămâna viitoare, să îmbunătăţim procedurile de executare a focului pentru operatorii de la tunul de 25mm. Aş dori, de asemenea să îmbunătăţesc modul de dare al misiunilor către subordonaţi, iar comandanţii de plutoane să îşi perfecţioneze manevra de mutare a focului de pe un obiectiv pe altul. Sunt mulţumit de cum s-a executat acest exerciţiu, dar este loc şi de mai bine.”

În perioada imediat următoare activităţile vor continua cu executarea exerciţiilor tactice la nivel companie, întreţinerea tehnicii şi armamentului şi menţinerea în stare de operativitate, exersarea procedurilor tactice şi pregătirea comandanţilor de subunităţi pentru îmbunătăţirea procedurilor de lucru specifice.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea