Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Ceremonia de predare-primire a comenzii Colegiului Militar Liceal Dimitrie Cantemir

Joi, 30/01/2014
Graţiela Mihăescu

Într-o zi autentică de iarnă, în care norii plumburii şi grei cerneau neîncetat fulgi mari şi deşi de zăpadă, Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” a îmbrăcat straie de sărbătoare.

Miercuri, 29 ianuarie, platoul, cu rezonanţele zecilor de generaţii, a găzduit ceremonia militară de predare-primire a comenzii şi a Drapelului de luptă al instituţiei, un eveniment de o încărcătură emoţională aparte, în cadrul căruia, predarea ştafetei s-a făcut, în premieră, între doi absolvenţi cantemirişti. Colonelul Horia Stănescu a preluat comanda unităţii de la colonelul dr. Constantin Moraru, numit recent, în funcţia de şef al Direcţiei Informare şi Relaţii Publice la Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică din MApN.

Activitatea s-a desfăşurat în prezenţa locţiitorului şefului Statului Major al Forţelor Terestre, domnul general maior dr. Ion Ungureanu, a reprezentanţilor administraţiei publice locale, a personalului colegiului, a elevilor şi a invitaţilor.

În acest cadru emoţionant, colonelul dr. Constantin Moraru a predat Drapelul de luptă domnului general-maior dr. Ion Ungureanu, care i l-a înmânat noului comandant, colonelul Horia Stănescu.

„Când am preluat comanda liceului, mi-a trebuit puţină vreme să-mi dau seama că, am luat în primire un tezaur pe care, trebuia să-l păstrez cu sfinţenie, pentru a-l preda mai târziu. Un tezaur constituit din oameni, din profesori, din ofiţeri, subofiţeri, maiştri militari, personal civil contractual, toţi destoinici, toţi harnici, toţi de excelenţă umană, dar mai ales din elevi, care, în opinia mea, reprezintă garanţia sigură a veşniciei acestui colegiu. Un tezaur construit pe credinţa că, în această curte, însăşi materia a fost înnobilată cu suflet în timp, prin contopirea cu ceea ce a însemnat veşnicia mănăstireană, născându-se ceea ce, generaţie după generaţie, numim cu mândrie, spiritul cantemirist. Iată, astăzi, predau tezaurul. Eu cred că-l predau aşa cum l-am preluat şi poate că împreună cu oamenii cu care am trudit aici, am adăugat la bogăţia lui câteva perle de excelenţă profesională – performanţă şcolară şi profesională”, a subliniat colonelul dr. Constantin Moraru.

În această zi, cu o semnificaţie aparte pentru cel care a preluat destinele colegiului, colonelul Horia Stănescu, a menţionat: „În continuare ne revine nobila sarcină nouă, tuturor celor prezenţi, să ducem mai departe ceea ce a fost început cu mulţi ani în urmă, iar colegiul să rămână acolo unde este, să fie în continuare un etalon al competenţei şi al dăruirii profesionale (…) De astăzi, galeria selectă a personalităţilor militare se îmbogăţeşte cu încă un cantemirist”.

În semn de apreciere pentru întreaga activitate desfăşurată în slujba lucrului bine făcut, colonelul Horia Stănescu i-a înmânat colonelului dr. Constantin Moraru, în numele întregului personal, o Diplomă şi steagul de identificare al colegiului în miniatură.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea întregului efectiv al colegiului, condus de actualul comandant, colonelul Horia Stănescu.

S-a mai scris încă o pagină de istorie, aici, în Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, unde, sub comanda colonelului dr. Constantin Moraru, performanţa a devenit o stare de normalitate.

***

Colonelul dr. Constantin Moraru s-a născut la Sinaia, la 23 septembrie 1960. Atras de cariera militară încă de la o vârstă fragedă, a devenit elev al Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” de unde a cules ştiinţă de carte, lumină, adevăr şi a încheiat cursurile liceale cu media 10 la bacalaureat. A urmat mai departe Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu, unde a absolvit ca şef de promoţie (1982). În 1992 a absolvit Academia de Înalte Studii Militare. A urmat cursurile Colegiului de Management al Resurselor Apărării, Educaţional şi al Achiziţiilor din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Din 2010 este doctor în Ştiinţe militare şi informaţii.

Între anii 1999-2005 a fost şeful biroului testări în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Breaza.

A fost comandant pluton elevi la Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu”, iar din anul 1986, s-a reîntors la Breaza, la liceul adolescenţei sale – Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” pentru a îndeplini funcţia de comandant companie elevi. A urcat treptele carierei militare prin muncă şi eforturi deosebite.

În perioada 2005-2014, a îndeplinit funcţia de comandant al Colegiului Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”, iar rezultatele obţinute de această prestigioasă instituţie de învăţământ militar preuniversitar i-au atras aprecieri elogioase din partea personalului colegiului şi a şefilor ierarhici. Stau mărturie în acest sens distincţiile şi decoraţiile obţinute de-a lungul anilor, pentru responsabilitatea şi profesionalismul dovedite în îndeplinirea misiunilor avute.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea