Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Batalionul 33 Vânători de Munte ˝Posada˝ la ceas aniversar

Luni, 02/06/2014
Ivanof Alex

La data de 1 iunie 1969 a luat fiinţă Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, subordonat Brigăzii 4 Vânători de Munte „Posada”, dislocat în oraşul Curtea de Argeş, iar la 20 octombrie 1969 i s-a înmânat drapelul de luptă. La momentul prezent Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada” face parte din elita armatei României fiind structură pusă la dispoziţia NATO/UE încă din anul 2006, şi având la activ o misiune în teatrul de operaţii Irak (2005) şi 3 misiuni în teatrul de operaţii Afganistan (2007,2010,2012).

Vineri, 30 mai, a avut loc ceremonia prilejuită de împlinirea a 45 de ani de la înfiinţare a batalionului. Manifestările organizate cu acest prilej,au cu o ceremonie militară urmată de apelul solemn al batalionului, moment în care militarii argeşeni au raportat „Căzut la datorie!” pentru cei cinci camarazi ai lor căzuţi la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan: sublocotenenţii post-mortem Aurel Marcu, Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Paul Caracudă, Dan Ciubotaru). Festivitatea s-a încheiat cu acordarea de distincţii militare cadrelor militare în activitate, dar şi plachete aniversare şi diplome participanţilor.

Alături de vânătorii de munte argeşeni au fost prezenţi şeful Resurselor la Statul Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Cristinel Cernea, comandantul Diviziei 1 Infanterie „Dacica”, general de brigadă Cătălin-Tomiţă Tomescu, precum şi cadre militare active, în rezervă şi în retragere care au făcut parte din efectivele Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”.

Pentru a sărbători la "înălţime", specific al Vânătorilor de Munte, împlinirea celor 45 de ani de existenţă, un grup de ofiţeri argeşeni au arborat drapelul batalionului pe cel mai înalt vârf al ţării, Vârful Moldoveanu, demonstrând încă odată că Batalionul 33 Vânători de Munte "POSADA" este un adevărat străjer al crestelor carpatine.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea