Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Autoevaluarea Statului Major al Forţelor Terestre pe anul 2017

Vineri, 26/01/2018

Statul Major al Forţelor Terestre a desfăşurat vineri, 26 ianuarie, şedinţa de autoevaluare a activităţii pe anul 2017, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, a secretarilor de stat Mircea Duşa şi Florin Vlădică şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.
De asemenea, la activitatea de bilanţ, au participat generali şi ofiţeri din comanda Statului Major al Forţelor Terestre, precum şi comandanţii marilor unităţi şi unităţi din subordinea categoriei de forţe.
Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, a prezentat modul de îndeplinire a misiunilor acestei categorii de forţe, problemele curente, dar şi priorităţile pentru anul 2018. ”Continuarea procesului de transformare, modernizare și restabilire a capacităţii de luptă, operaţionalizarea elementelor de comandă şi control din structura de forţe a NATO, pregătirea forţelor pentru misiunile Alianţei Nord-Atlantice, Uniunii Europene şi de tip coaliţie, instruirea structurilor puse la dispoziţia NATO şi a celor din pachetul prioritar, continuarea procesului de achiziţie pentru înzestrarea structurilor cu echipamente noi, cât şi intensificarea instruirii personalului s-au înscris printre obiectivele prioritare ale anului 2017”, a apreciat şeful SMFT.
La finalul prezentării, ministrul apărării naţionale şi-a exprimat aprecierea pentru activitatea Forţelor Terestre în anul trecut. ”A fost un an plin de provocări, căruia i-aţi făcut faţă cu succes. Aţi asigurat cea mai mare parte a efectivelor armatei noastre la cele două mari activităţi de instruire, exerciţiile Noble Jump şi Saber Guardian. Cel mai important exerciţiu NATO de anul trecut, Noble Jump, şi cel mai mare și mai complex exerciţiu desfăşurat de forţele aliate şi partenere, Saber Guardian, cu o participare numeroasă, de peste 20.000 de militari, au pus România pe harta militară a lumii. Cele două mari evenimente nu au avut doar rol de instruire şi de coordonare a diferitelor structuri din ţările aliate şi partenere ci, în primul rând, au arătat întregii lumi unitatea Alianţei Nord Atlantice şi determinarea liderilor ţărilor membre ale NATO de a asigura împreună apărarea frontierelor aliate şi naţionale”, a spus ministrul Fifor.
Ministerul Apărării Naționale are asigurat și în anul 2018 un buget de două procente din PIB. ”Sunt premise suficiente să fim optimişti că, după ce am reuşit, la finele anului trecut, să demarăm achiziţia transportoarelor blindate 8x8 Piranha V, vom începe în 2018 şi alte programe necesare forţelor terestre, cum ar fi componenta de înzestrare cu transportorul blindat ce va fi produs la Moreni, în cooperare cu compania germană Rheinmetall, programul de înzestrare cu rachetele sol-sol de tip HIMARS, sau autovehicule 4x4 blindate şi neblindate”, a declarat ministrul Fifor. Una dintre priorităţile bugetare ale anului 2018 este creşterea nivelului condiţiilor de viaţă şi instruire ale militarilor. ”Aveţi ca repere comandamentele de Divizie şi cel al integrării forţelor NATO, care sunt finalizate, iar acum lucraţi la infrastructura comandamentului de brigadă de la Craiova. Îmi doresc ca, în timp, să începem să modernizăm, pe rând, cazărmile pentru a face viaţa militarilor mai confortabilă”.
Asigurând activul de comandă al Forţelor Terestre Române de întreg sprijinul conducerii MApN, ministrul Fifor a apreciat prestaţia excelentă a militarilor forţelor terestre în misiunile din teatrele de operaţii care „se manifestă ca ambasadori eficienţi ai României în lume”, şi a mulţumit, de asemenea, pentru participarea personalului acestei categorii de forţe în sprijinul populaţiei aflată în situaţii de urgenţă.
                                                                                                                                                                  * * *
Din punct de vedere geografic, România se situează atât în regiunea extinsă a Mării Negre, cât şi zona de sud-est a Europei. La nivelul Alianţei s-a înţeles profilul strategic al Mării Negre și importanţa regiunii pentru securitatea Euro-Atlantică. România beneficiază astăzi de cele mai mari măsuri de reasigurare menite să întărească postura de descurajare și apărare. Unul dintre obiectivele majore ale Ministerului Apărării Naționale a fost și este consolidarea profilului României de pilon regional de securitate și stabilitate în NATO și UE.
În contextul procesului de reconfigurare a posturii militar-strategice de descurajare şi apărare a Alianţei, Armata României are nevoie de capabilităţi militare credibile, cu o înzestrare adecvată şi militari bine pregătiţi. Redresarea bugetului apărării și înscrierea acestuia pe o tendinţă ascendentă este o prioritate majoră a țării noastre în contextul de securitate actual, atât de complex. România rămâne angajată ferm în direcţia atingerii acestui nivel al finanţării de două procente din PIB în anul 2018 şi menţinerea lui în deceniul următor.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea