Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Aniversarea Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”

Vineri, 31/05/2013
Maior Gabriel Biţă

Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” sărbătoreşte în fiecare an la data de 1 Iunie Ziua unităţii, o zi de glorie şi de cinstire pentru eroismul si jertfele prin care, de-a lungul timpului, ostaşii batalionului care au servit în oştirea română şi-au îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-şi misiunea nobilă de a apăra unitatea şi integritatea teritorială a statului român.

Istoria cazărmii în care Batalionul 30 Vânători de Munte,,Dragoslavele” îşi desfăşoară activitatea de peste 146 de ani încă de la 1867 când se înfiinţează un batalion modern care a primit denumirea de Batalionul 4 Vânători.

De asemenea cazarma a mai adăpostit de-a lungul timpului Batalionul 2 Muscel în anul 1877, compus din 4 companii: Compania 5 Câmpulung, Compania 6 Giuvala, cu sediul la Podul Dâmboviţei, Compania 7 Râurile, având reşedinţa la Miceşti şi Compania 8 Argeşel, aflată la Bârzeşti, Regimentul 70 Infanterie „Muscel” în anul 1916, Grupul 4 Vânători de Munte (Batalionul 7 şi 8 V.M.) în anul 1948, Regimentul 4 Vânători de munte în anul 1951 şi Batalionul 202 Vânători de Munte între anii 1955 – 1956.

Dovada eroismului şi sacrificiului muscelenilor se află în incinta unităţii unde pe un număr de 4 monumente ridicate în cinstea lor sunt trecute numele sutelor de ostaşi, fii ai Muscelului care au făcut sacrificiul suprem pentru ca noi cei de astazi să trăim într-o ţară liberă.

Nici credinţa stramoşească nu a fost uitată ea însoţiindu-i pretutindeni atât pe străbunicii, bunicii şi părinţii noştri precum şi pe noi cei care slujim acum idealurile ţării, ea identificându-se în incinta batalionului cu o capelă ortodoxă militară, ridicată în anul 1940, care a rezistat unei perioade de peste 45 de ani de comunism, ani în care era zăvorâtă cu lacăte şi fără cruce pe turla exterioară.

Cu prilejul acestei aniversări, în data de 25.05.2013, începând cu orele 09.30, Batalionul 30 Vânători de Munte,,Dragoslavele” a organizat ,, Ziua Porţilor Deschise“, acţiune ce se înscrie în procesul de accentuare a transparenţei şi a deschiderii armatei faţă de societate, precum şi aprecierii la justa sa valoare, a rolului acesteia în cadrul statului de drept, pentru cunoaşterea principalelor misiuni ce-i revin, a condiţiilor de instruire, educare şi de viaţă din unitate. La această activitate au participat reprezentanţi din partea administraţiei publice locale, comandanţii unităţilor militare din garnizoană, atât cele aparţinând Ministerului Apărării Naţionale cât şi cele ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, cadre militare în rezervă/retragere, veterani de război, reprezentanţi ai cultelor religioase, cetăţeni ai oraşului şi din localitaţile învecinate precum şi reprezentanţi ai mass-mediei locale.

Fluxul mare de participanţi prezenţi la această activitate, a dus la o zi plină de dinamism şi însufleţire. Prezentările de tehnică, armament, echipamente militare specifice vânătorilor de munte, prezentări ale traiului în condiţii de izolare, adăposturi, capcane au făcut deliciul audienţei atât bătrânilor cât mai ales puştilor care deja se vedeau viitori militari.

Punctul culminant a reprezentat-o demonstrativul executat de militarii batalionului în care fumigenele, rachetele de semnalizare, cartuşele de manevră, TAB-C-urile, insurgenţii îmbrăcaţi în veritabili insurgenţi au creat o atmosferă şi un cadru decupat parcă dintr-un film de război.

La finalul al acestei activităţi, militarii acestui batalion au fost recompensaţi cu aplauze, mulţumiri, precum şi aprecieri din partea invitaţilor, referitoare la profesionalismul de care au dat dovadă, a rolului acestora în cadrul statului de drept, pentru cunoaşterea principalelor misiuni ce le revin, a condiţiilor de instruire, educare şi de viaţă din unitate.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea