Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Alpiniada Vânătorilor de Munte – Ediţia de Vară

Joi, 21/09/2017
Plutonier major Adrian Olteanu

22 septembrie

Vineri 22 septembrie a.c., s-a încheiat  ediţia a XIV-a Alpiniadei  Vânătorilor de Munte organizată de Statul Major al Forţelor Terestre.

Festivitatea de premiere a câştigătorilor Alpiniadei Vânătorilor de Munte s-a desfăşurat la cabana de instruire Diham, unde a fost invitată şi familia regretatului general de brigadă (rz.) Gheorghe Ion Vătămanu-Coanta, al cărui nume îl poartă Alpiniada  Vânătorilor de Munte.

La sfârşitul concursului, clasamentul general pe unităţi este următorul:

- Locul 1 - Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi"
- Locul 2 - Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa"
- Locul 3 - Batalionul 17 Vânători de Munte "Dragoș Vodă".
- Locul 4 - Brigada 61 Vânători de Munte".General Virgil Bădulescu"
- Locul 5 - Batalionul 22  Vânători de Munte".General Gheorghe Avramescu"
- Locul 6 - Batalionul 24 Vânători de Munte "Cireșoaia"
- Locul 7 - Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada”.

Felicitări tuturor vânătorilor de munte participanţi la competiţie!

21 septembrie

La ultima probă a Alpiniadei vânătorilor de munte  a avut loc ultima probă combinată alpină. Această probă a necesitat un efort intens pentru militarii participanţi, care au parcurs un traseu în teren muntos, pe distanţa de 19 km, cu o diferenţă totală de nivel de 1400 m.

La prima oră a dimineţii vânătorii de munte şi-au pregătit raniţele echipate pentru luptă, echipamentul pentru căţărare şi armamentul individual, echipele fiind formate din câte 7 militari.

Pe întreg traseul au fost create momente tactice, pregătite special de către  organizatorii competiţiei, unde militarii au trecut cu succes peste acestea: traversarea pe funicular, căţărarea, traversarea unei bârne, coborârea în rapel, executarea de trageri, acordarea primului ajutor şi aruncarea grenadelor de precizie.  

La finalul probei clasamentul era următorul:

- Locul 1 - Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa";
- Locul 2 - Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi";
- Locul 3- Batalionul 17 Vânători de Munte "Dragoș Vodă".

 

20 septembrie

Alpiniada vânătorilor de munte continuă În cea de-a doua zi a competiţiei cele 7 loturi s-au întrecut la proba de căţărare artificială la coardă dublă şi coborâre în rapel. După parcurgera acestei probe clasamentul zilei este următorul:

- Locul 1 - Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi"
-Locul 2 - Batalionul 17 Vânători de Munte "Dragoș Vodă"
- Locul 3 - Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada”

19 septembrie

Vânătorii de Munte s-au întrecut la probele de ștafetă alpină și cățărare rapidă, în Poligonul Cheia, respectiv Cheile Râșnoavei. Rezultatele în urma celor două probe au fost următoarele: Proba de ștafetă alpină
- Locul 1 - Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi"
- Locul 2 - Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa".
- Locul 3 - Batalionul 24 Vânători de Munte "General Gheorghe Avrămescu”
Proba de cățărare rapidă :
- Locul 1 - Batalionul 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi"
- Locul 2 - Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireșoaia"
- Locul 3 - Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada”
Statul Major al Forţelor Terestre organizează în perioada 19-22 septembrie cea de a XIV – a ediţie a Alpiniadei de vară a vânătorilor de munte ce se desfăşoară la Cheile Râşnoavei, gazda acestei competiţii fiind Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. Concursul aplicativ –militar are ca obiectiv verificarea şi aprecierea într-un cadru tactic a deprinderilor vânătorilor de munte în practicarea alpinismului, deplasării pe teren muntos greu accesibil, a întrebuinţării armamentului individual şi a materialelor specifice pe timpul ducerii acţiunilor militare. La această competiţie vor participă 7 loturi aparţinând marilor unităţi şi unităţi de vânători de munte subordonate Statului Major al Forţelor Terestre. Vânătorii de munte îşi vor testa abilităţile pe durata desfăşurării probelor de ştafetă alpină şi căţărarea rapidă, căţărare artificială la coardă dublă şi coborâre în rapel şi combinata alpină.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea