Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

11 noiembrie - Ziua Veteranilor

Sâmbătă, 11/11/2017
locotenent Alexandru Helerea

Sâmbătă, 11 noiembrie a.c., în Bucureşti, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria militarilor care și-au dat viața pentru țară, ulterior s-a oficiat serviciu religios și au avut loc depuneri de coroane de flori.
La ceremonie au fost prezenţi ministrul apărării naţionale, Mihai-Viorel Fifor, şeful Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă şi comandantul Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Dorin Blaiu.
În cadrul ceremoniei plutonierul adjutant principal (ret.) Florin Vuţă şi plutonierul major (ret.) Porumb Daniel, veterani ai teatrelor de operaţii cu rezultate deosebite, au fost înaintaţi în gradul următor cu ocazia acestei zile.
La sfârşitul activităţii în foaierul Palatului Copiilor au fost prezentate publicului fotografii, steaguri de identificare ale unităților participante la misiuni în teatrele de operații, decorații ale unor veterani.
Militarii Forţelor Terestre Române din toate garnizoanele din ţară şi din teatrul de operaţii Afganistan, au organizat sâmbătă, 11 noiembrie, cu prilejul Zilei Veteranilor, ceremonii militare și religioase.

* * *

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.
În perioada 1996-2017, România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 180 au fost răniţi.Aproximativ 40.000 de militari au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa.
Această zi a fost aleasă datorită mai multor semnificaţii pentru Armata României, una din ele este faptul că pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
O altă semnificaţie este faptul că, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a intrat în vigoare Armistiţiul între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea