Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

˝Scorpionii Negri˝ - Final de misiune în provincia Zabul

Joi, 19/06/2014
Locotenent-colonel Oliver Anghel

Luni, 16 iunie a.c., la final de misiune, în baza de operaţii înaintată din Apache, provincia Zabul, Afganistan, s-a desfăşurat ceremonia militară organizată de militarii Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri” pentru acordarea mai multor distincţii militare româneşti oferite militarilor americani din cadrul Combined Task Force Lethal Warrior, structură ce a acţionat în parteneriat cu unitatea craioveană în aria de operaţii din această regiune.

În cadrul acestui eveniment, comandantul Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri”, locotenent colonelul Cătălin Jianu, a înmânat Emblema de Merit “Partener pentru Apărare, clasa a-III-a” unui număr de cinci militari americani astfel: locotenent colonelului Richard Garey - comandantul CTF Lethal Warrior, maiorului Adam MacAllister, căpitanilor John Letherman şi Justin Rhodes, precum şi consilierului comandantului CTF Lethal Warrior - command sergeant major Douglas Scott. Aceste distincţii au fost acordate de şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Nicolae Ciucă, pentru efortul depus de militarii americani în sprijinul realizării unei excelente cooperări între Forţele Terestre Române şi Forţele Armate ale Statelor Unite ale Americii.

Locotenent colonelul Richard Garey a mulţumit militarilor craioveni pentru efortul depus în decursul celor aproximativ cinci luni de misiune în această regiune a Afganistanului declarând în discursul său: "În decursul a cinci luni de misiune alături de Scorpionii Negri am realizat un parteneriat extraordinar. Militarii Batalionului 20 Infanterie, conduși de locotenent colonelul Cătălin Jianu, au fost partenerii noştri de încredere în lupta noastră împotriva insurgenţilor. O unitate experimentată şi disciplinată, ce a depus eforturi extraordinare în atingerea obiectivelor noastre; şi-au îndeplinit misiunile cu dedicație și profesionalism fără a cere nimic în schimb. Deşi sunt fericit pentru ei că în curând îşi vor revedea familiile şi prietenii, din păcate noi vom pierde aici nişte parteneri deosebiţi. Zi şi noapte ei au făcut tot ce le-a stat în puteri să îşi îndeplinească misiunile, în special pe autostrada A1 din provincia Zabul. De asemenea, Scorpionii Negri au dezvoltat relații excelente cu membrii Forțelor de Securitate Naționale Afgane, precum și cu reprezentanții Guvernului Republicii Islamice a Afganistanului. Ei i-au antrenat, mentorizat, consiliat și când a fost necesar i-au asistat pe militarii afgani pentru ca aceștia să reușească să continue misiunile noastre de menținerea a situației de securitate în această regiune a Afganistanului. Sunt mândru să îi numesc pe Scorpionii Negri, frații și surorile mele de arme și mai mult decât atât, veți fi pentru totdeauna parte din CTF Lethal Warrior.”

La finalul evenimentului, comandantul Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri”, locotenent colonelul Cătălin Jianu, a oferit în numele întregului batalion, certificate de apreciere pentru mai mulţi militari americani din cadrul CTF Lethal Warrior, în semn de recunoştinţă pentru excelentul parteneriat realizat între cele două structuri în cadrul operaţiei ISAF din provincia Zabul, Afganistan, declarând la rândul său: “Această ceremonie marchează finalul misiunii Scorpionilor Negri în provincia Zabul, Afganistan. Pe lângă asigurarea libertății de mișcare pe autostrada A1 și menținerea unui climat de securitate stabil în regiune, obiectivul nostru comun a fost acela de a acționa împreună cu partenerii noștri …sau mai bine spus cu frații noștri de arme din cadrul CTF Lethal Warrior pentru îndeplinirea misiunilor si atingerea obiectivelor propuse. …..În final doresc să mulțumesc locotenent colonelului Richard Garey pentru sprijinul său permanent și de asemenea, pentru extraordinara relație de prietenie pe care am dezvoltat-o aici cu domnia sa și cu toți militarii din CTF Lethal Warrior. Domnilor a fost o onoare să luptăm alături de voi.”

Al doilea eveniment petrecut în această săptămână în baza de operații înaintate Apache, s-a desfășurat în data de 17 iunie, când militarii Batalionului 20 Infanterie au organizat o întâlnire cu reprezentanții autorităților Guvernului Republicii Islamice a Afganistanului din zona de responsabilitate, luându-și astfel rămas bun de la aceștia, după o prezență de 8 ani ai Armatei Române în această regiune a Afganistanului, provincia Zabul.

La eveniment au participat din partea autorităților afgane, guvernatorul districtului Tarnak Wa Jaldak - Khaliq Ayubi, locțiitorul său - Khalilullah Mohammed, locțiitorul comandantului Brigăzii 2 din Armata Națională Afgană - colonelul Mohammad Wali, precum și comandanții posturilor afgane de poliție din zona de operații românească.

Comandantul Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri”, locotenent colonelul Cătălin Jianu, a oferit invitaților afgani, certificate de apreciere și însemnele heraldice ale batalionului, în semn de recunoștință pentru excelenta relaționare a acestora cu forțele militare românești pe timpul executării misiunilor în aria de operații din această regiune.

La finalul evenimentului, guvernatorul districtului Tarnak Wa Jaldak, Khaliq Ayubi, s-a adresat audienței declarând în cuvântul său: “Mulțumesc în numele poporului afgan Scorpionilor Negri pentru tot ceea ce au făcut în țara noastră. Viața poporului afgan este mai bună acum, iar acest lucru se datorează și lor. Am participat alături de militarii români la multe acțiuni intreprinse de către aceștia în districtul pe care îl conduc, iar populația afgană beneficiează de un climat mai bun și mai sigur. Acum la finalul misiunii voastre aici, vă doresc drum bun spre casă, spre familii și vă asigurăm că atunci când veți avea oportunitatea să vizitați țara noastră din nou, sunt convins că veți găsi un popor la fel de recunoscător pentru tot ceea ce ați realizat pentru el.”

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea