Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

˝Mălina 14˝

Joi, 19/06/2014
Plutonier-adjutant Cristian Surugiu

În perioada 16 - 21 iunie a.c., în poligonul Smârdan, se desfăşoară exerciţiul interarme cu trageri de luptă „Mălina 14”.

Exerciţiul interarme „Mălina 14” este un exerciţiu întrunit cu trageri de luptă, care are la bază un scenariu fictiv, axat pe ducerea luptei de apărare pe poziţii de către un grup de luptă constituit din subunităţi de infanterie mecanizată, tancuri şi artilerie, cu sprijinul forţelor aeriene, într-un cadru tactic special creat pentru îndeplinirea obiectivelor de instruire ale participanţilor.

La exerciţiu participă peste 1000 de militari, cu aproximativ 220 mijloace tehnice din comandamentul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” şi subunităţi din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată „Valter Mărăcineanu”, Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă”, Batalionul 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”. Acţiunea în teren a Forţelor Terestre este susţinută de aeronave şi elicoptere de la Baza 95 Aeriană.

Alături de militarii români la exerciţiul „Mălina 14” participă şi un pluton de militari din Republica Moldova.

La acţiunile de luptă duse miercuri, 18 iunie, au asistat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior Laurian Anastasof, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Alexandru Mîrşu, şi comandanţi ai marilor unităţi subordonate Statului Major al Forţelor Terestre.

Scopul acestui exerciţiu este de antrenare a militarilor din Brigada 282 Infanterie-Mecanizată „Unirea Principatelor” într-o concepţie unitară pentru menţinerea nivelului capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare NATO şi UE.

La acest tip de exerciţii se pun în practică procedurile de luptă, se sudează colectivele de militari iar personalul comandamentelor se antrenează în aplicarea procedurilor specifice NATO de planificare şi conducere a acţiunilor de luptă. Totodată se verifică viabilitatea sistemului de comunicaţii şi informatică.

Exerciţiul a fost planificat din anul 2013 şi este trecut în Planul cu principalele activităţi la cele două mari unităţi participante.

Militarii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” au o bogată experienţă în teatrele de operaţii, participând atât la misiuni de luptă, cât şi la misiuni de consiliere şi pregătire a forţelor de securitate afgană, îndeplinindu-şi cu succes fiecare misiune.

Galerie foto

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea