Ministerul Apărării Naţionale (MApN) - Forţele Terestre Române

Incident în Afganistan

Ministerul Apărării Naţionale
Statul Major al Forţelor Terestre
Biroul Informare şi Relaţii Publice
Telefon/Fax: (021) 313.72.46
E-mail: relatii.publice [at] forter.ro
Titlul comunicatului: 
Incident în Afganistan
Nr.: 
20
Data comunicatului: 
05/08/2017
Comunicatul: 

O echipă de militari români care executa sâmbătă, 5 august, o misiune de patrulare și escortă a unei echipe a coaliției de instruire a forţelor de securitate Afgană (SFAAT- Security Force Advisory and Assistance Team) în Camp JRAC (Join Regional Afghan Center-Centrul Regional de Instruire a Militarilor Afgani), de lângă Kandahar, a răspuns cu foc, în jurul orei 9.35, ora României, la atacul unor insurgenţi în ţinuta poliției afgane.
În urma schimbului de focuri, un insurgent a fost ucis, un altul a fost rănit, iar un militar român a fost rănit uşor la antebraț.
Militarului român i s-au acordat primele îngrijiri medicale la locul incidentului, ulterior fiind transportat la Spitalul Militar din Kandahar. Starea de sănătate a luptătorului este bună, iar rana nu i-a pus viaţa în pericol, militarul întorcându-se în cadrul subunității, alături de colegii săi.

***

Militarii români fac parte din Batalionul de Infanterie şi Protecţie a Forţei din Iaşi, denumiţi şi Lupii Negri, fiind desfăşuraţi în Afganistan începând cu luna februarie. România continuă să îşi menţină angajamentele în Teatrul de operaţii Afganistan în cadrul misiunii NATO, RSM. Efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecţiei forţei în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord şi Sud.

Alba Arad Arges Bacau Bihor Bistrita-Nasaud Botosani Braila Brasov Buzau Calarasi Caras-Severin Cluj Constanta Covasna Dambovita Dolj Galati Giurgiu Gorj Harghita Hunedoara Ialomita Iasi Ilfov Maramures Mehedinti Bucuresti Mures Neamt Olt Prahova Salaj Satu Mare Sibiu Suceava Teleorman Timis Tulcea Valcea Vaslui Vrancea